Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Trenger second opinion fra ØNH-lege

Spørsmål

Hei! Jeg har vært forkjølet mesteparten av livet mitt siden ungdomsskolen. Tidligere har kontinuerlige og hyppige forkjølelser krydret med feberinfeksjoner vært hovedsymptomene. Tidvis trykk i pannen og bihuler. Vondt i halsen nærmest daglig om morgenen. Forkjølet ukentlig. Feber minst hvert halvår. Halsvondtet forsvant gjerne når jeg hadde stått opp. Etter ØNH-spesialisten ga meg Prednisolon i nesespray har dog dette bildet forandret seg litt. Jeg har blitt sjeldnere forkjølet, men merker ofte et kontinuerlig et trykk i pannen, bak øynene, og under øynene, gjerne kombinert med vondt i tennene på øvre tannrad. Har hatt to bihulebetennelser det siste året, som heller mot det kroniske slaget. Ref bildet av CT-skan: Jeg føler at problemene stammer fra høyre side. Det er der jeg ofte føler et varmt press med en smerte som minner om hovenhet, trange neseganger, og at nesegangene lengre bak lukker og åpner seg tilfeldig. Jeg puster også betraktelig mindre gjennom høyre nesebor enn venstre, i tillegg til at hovedsmertene bak pannen og mot øret heller mot høyre side av hodet. Det er spesielt ett sted i bihulene som føles ekstra betent til vanlig, og jeg lurer faktisk på om enkelte matvarer kan være med på å trigge denne betennelsen, så jeg har begynt å føre en helsedagbok. Årsaken til at jeg søker nye, kvalifiserte vurderinger nå er å minske usikkerheten i vurderingen, fordi den erfarne ØNH-spesialisten og kirurgen jeg er i dialog med stiller seg tvilsom til suksessraten for kirurgisk inngrep ut fra CT-bildene, men det virker også som at det er det neste på agendaen hvis medisinene jeg går på nå ikke fungerer, og problemene vedvarer. Har du: 1. Noen tanker? 2. Forslag til hvordan min videre prosess bør være? 3. Forslag til andre fagfolk, klinikker, eller behandlingsmetoder dere anbefaler jeg bør oppsøke? Jeg leker med tanken på å dedikere noen ferieuker hvert år til "helseferier" hvor jeg oppsøker spesialister på området, frem til jeg har fått endelig svar. Takk!

Mann 28
Svar

Hei.


Det du her ber om, er en second opinion om dine langvarige plager fra øvre luftveier, inklusiv bihuler. Det bør du få fra en ØNH-lege, hvilket jeg ikke er, og dessverre har vi ikke ØNH-lege på Lommelegen for tiden. Jeg kan som almenlege ikke uttale meg om hva som er best behandling for dine plager, det må en spesialist gjøre. Men jeg kan godt gi deg råd om hvordan du bør håndtere dette videre, hvilket er det du spør om her også.

Du spør:

Har du: 1. Noen tanker? 


Ja. Jeg synes du skal oppsøke en second opinion (slik du gjør her) ifra en ØNH-lege. Ta med MR-svaret, og alle tilgjengelige epikriser m.v., til den nye legens orientering. Disse får du fra fastlegen din. Og jeg tenker at du ikke bør ta en slik "helseferie" som du snakker om, for å oppsøke forskjellige spesialister for å få "Det Endelige Svaret". For det finnes neppe. Behandlingsanbefalinger er ikke matematikk, dvs det finnes ikke fasitsvar. Det finnes forskjellige oppfatninger, leger har forskjellige erfaringer, og det finnes forskjellige behandlingsstrategier. Jo flere leger du oppsøker, jo mer forvirret og usikker vil du bli. Det garanterer jeg deg. 

Mitt beste råd er å velge å følge et råd fra en spesialist, for jeg ser ikke hvilke alternativ til dette du har. Hverken du eller jeg er spesialister i ØNH-faget, og derfor gjør vi lurt i å lytte til råd fra de som faktisk kan mest om dette, for det gir størst sjanse for vellykket resultat.


2. Forslag til hvordan min videre prosess bør være?


Ja, se over. En spesialist i ØNH kan du enten oppsøke via en privatklinikk, eller din fastlege kan henvise deg. 


 3. Forslag til andre fagfolk, klinikker, eller behandlingsmetoder dere anbefaler jeg bør oppsøke?

Nei, det har jeg ikke. En spesialist i ØNH er den som vil kunne gi deg best svar på hvilke behandlingsmetode som er å anbefale.


Jeg forstår din usikkerhet og fortvilelse over disse langvarige problemene, men ikke gjør det ytterligere vanskeligere ved å koble inn stadig flere fagfolk. Det gode gamle ordtaket "jo flere kokker jo mer søl", gjelder nemlig i aller høyeste grad innen helse også.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-