Tørrhet og slim i halsen ved trening

Spørsmål

Har problem med at eg ofte vert veldig tørr i halsen ved trening av litt høg intensitet, og lurer på om noko kan gjerast for å betre dette. Slit ellers litt med slim i halsen og ein del hoste, og mistenker det kan vere ein samanheng. Eg røykar ikkje, og er ellers normalvektig og i normalt god form.
Ei lita liste med alle symptoma, som kanskje kan vere relevante:
-Småhostar ein del, spesielt om morgonen. Det er tjukt slim som kjennest ut som om det sit bak i halsen og oppover mot nasa. Endar opp med å prøve å svelge ned dette eller å hoste det opp, utan at nokon av delane er spesielt effektivt
-Var til legen og snakka om dette slimet i halsen, fekk då Nasonex for å sjå om det kunne vere noko allergi, men merka ikkje noko effekt.
-Vert ofte veldig tørr i halsen ved tung fysisk aktivitet, type intervalltrening, men også litt raske joggeturar og liknande. Det verkar som om slimet i halsen når eg prøver å svelge då er så tjukt at det ikkje "smører" så bra. Trur eg vert litt sår i halsen av å verte tørr, og at eg då lettare vert tørr igjen, muligens litt redusert "form" av dette, men det er ligg vagt om dette er ein samanheng.
-Snorkar visstnok.
-Bør helst ikkje pusse tennene etter måltid for eg klir lett om eg pussar for langt bak i munnen, og endar lett opp med å spy. Har også merka at maten kan komme litt havvegs opp igjen utan at eg har noko spesielt mykje "syreproblem"
-Internett nevner "stille reflux" kan dette vere grunnen til problema mine? Har prøvd å heve senga utan at eg merkar noko forskjel på det. Nok tips til kva som kan fungere her? Vil det vere vits å gå til fastlege igjen? Nevnte ikkje dette med snorking eller noko knytt til eventuell "reflux" når eg var der.

Svar

Hei.

Jeg har ikke noe konkret "tips til hva som kan fungere her", slik du spør om, fordi at man må vite hva man skal behandle, før en kan komme med behandlingsforslag. Altså få stilt en diagnose, og det er jo ikke mulig over nettet, uten legeundersøkelse. Derfor vil jeg heller gi deg svar på dine andre spørsmål, samt noen gode råd for å komme frem til eventuelle tiltak mot dette.

Du nevner reflux. Det er ingen umulighet at du kan ha det. Spesielt dette med at maten kan komme halvveis opp igjen, slik du nevner, er avgjort noe som taler i den gaten. Videre bør du undersøkes av både ØNH-lege og evt lungelege, for å se etter årsaker i nese og svelg, samt utelukke at det eventuelt kan ha en astmatisk komponent.

Så svaret på om det er noe vits i å gå til fastlegen igjen, er helt klart ja. Det er nettopp det du trenger, og da tar du opp de poengene vi har drøftet her.
Oppsummert:
-henvisning til ØNH-lege
-eventuelt gastrokopi
-eventuelt henvisning til lungelege

Lykke til.