Tørrhet i munnen

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 31 år. For ca en uke siden begynte jeg å føle meg ekstremt munntørr, spesielt bak på tungen og i ganen. Deretter fikk jeg en del vondt midt på tunga og på sidene, typ slik man får ved munnsår. Nå har tørrheten begynt å gi seg men jeg føler nå som at det er noe som sitter mellom tungen og ganen, ca akkurat der drøvelen er. Synes jeg kjenner drøvelen og at den beveger seg. Jeg synes ikke den ser hoven ut, i så fall ikke mye og kan ellers ikke se noe unormalt.

Kan det være at drøvelen blir "irritert" og at jeg derfor plutselig kan kjenne den? Eller kan det være at det jeg kjenner kun er en munnskoll/sår og at det føles som et fremmedlegeme? Det føles hele tiden som det sitter noe øverst i svelget og det gjør at jeg automatisk går og "jobber" for å få det ut.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Ulike former for følelse av klump i svelget eller fremmedlegeme i svelget kalles gjerne for en globulus fornemmelse. Vanligvis er ikke denne følelsen knyttet til noen spesifikk sykdom, men siden du merket tørrhet i slimhinnene forut for plagene er det greit å få sjekket om du skulle ha noen form for revmatisk lidelse, som i visse tilfeller kan gi besvær i form av munntørrhet. Dette skyldes vanligvis en betennelsesprosess i slimhinnene. Man starter gjerne med å ta blodprøver som kan indikere revmatisk lidelse, og i visse tilfeller kan man ta vevsprøver fra små spyttkjertler i slimhinnene for å se om det er aktiv betennelse i disse. En vanlig tilstand som kan gi slike plager heter Sjøgrens syndrom. Du kan evt snakke med fastlegen om denne tilstanden. Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn