image: Tørre neseslimhinner og munnpusting om natten

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørre neseslimhinner og munnpusting om natten

Spørsmål

Hei! Jeg har i en stund nå vært litt tett i nesen. Det er ikke samme type tett i nesen som hvis man er forkjølet og snørrete, men mer «tørt» tett i nesen hvis det gir mening. Det er ikke flytende snørr, det er «buser» i mangel på et bedre ord.

Hvis jeg snyter meg en del så blir det bedre, men etter en stund er det like ille igjen. Det har ikke alltid vært sånn, det er de siste månedene. Det kom plutselig, og jeg vet ikke hvorfor.

Jeg har alltid pustet med nesen når jeg sover, men nå våkner jeg hver morgen og er kjempetørr i munnen fordi jeg puster med munnen. Hva kan det være som gjør dette?

Jeg og samboer har vært inne på at det kan være fordi det er litt varmt på soverommet så vi har flyttet sengen til rett nedenfor vinduet, men føler ikke det hjelper. I alle fall ikke hvis jeg allerede er tett før jeg legger meg. Det kommer og går utover dagen, så noen ganger puster jeg lett med nesen.

Og noen ganger er det sånn at jeg kan puste med nesen men jeg kjenner at det ikke er optimalt og må gå over til å puste med munnen. Hva kan dette være?

Kvinne 22
Svar

Hei.

Det er ikke utenkelig at det er forhold i nesen din som gjør at du puster med munnen, som for eksempel polypper, skjev neseskillevegg, hovne slimhinner på grunn av allergi eller annet. Dette er ting som kan behandles, så derfor synes jeg at du skal oppsøke lege for å få dette sjekket. Mye av dette kan fastlegen din finne ut av, men du kan også eventuelt henvises til en ØNH-lege for videre undersøkelser eller behandling, om det trenges.

Siden dette høres plagsomt ut, og fordi det kan finnes løsninger på det, så synes jeg helt avgjort at du skal få dette sjekket.

Ha det bra.

Illustrasjon øverst: Innart / Shutterstock / NTB