Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørr og sår i munnen, bivirkning av medisin?

Spørsmål

Jeg har ubehag i munnen. Tunga kjennes tørr og sår. Bak i svelget føles det også tørt. Jeg har spytt i munnen, men lite. Det hjelper ikke med vann, men føles behagelig å suge på en isbit. Tror jeg får dette om jeg tar noe som inneholder sjokolade, eller yoghurt eller is. Men dettkan også dukke opp om jeg prater mye. Etter en par dager minskes ubehaget. Noen ganger funger det å skylle munnen lenge med Corsodyl 2mg/ml. Da er jeg uten smak i noen dager, men fri for ubehaget i munnen. Har noe problemer med mandelstener . føler meg ellers i god form .

Mann 62
Svar

Hei.


Jeg har sett på bildene du har vedlagt, og de ser ganske normale ut. Men du kjenner naturligvis det du kjenner, blant annet tørrhet og sårhet. Jeg leser under tilleggsopplysninger at du bruker Somac. Det har munntørrhet som en kjent bivirkning. Derfor er det ikke helt usannsynlig. Den eneste måten å finne ut om det er dette som er årsaken eller ikke, er å la være å bruke denne medisinen i en periode, for eksempel en uke eller to. Forsvinner plagene da, og kommer tilbake når du starter med den igjen, har du påvist en ganske sikker årsakssammenheng, og da bør du naturligvis ikke fortsette å bruke denne medisinen, men la legen din finne et alternativ til deg. Jeg synes også at du bør få klarsignal fra legen din for å teste ut et par uker uten denne, noe som sannsynligvis er greit, men kanskje legen din vil at du skal bruke en annen medisin i mellomtiden.


Av andre årsaker så kan vi tenke på sopp på tungen, noe som du kan få sjekket hos legen som vil ta et avskrap av tungen din og sende til dyrkning  for å se om det er sopp. Det behandles effektivt med soppmikstur. 

Munntørrhet kan også skyldes nedsatt spyttproduksjon, som igjen kan ha forskjellige årsaker, blant annet Sjøgrens syndrom.


Men den rette enden å begynne i her, mener jeg åpenbart er å finne ut om det er en bivirkning av Somac eller ikke, for hvis det er det, så finnes det jo en så enkel løsning på problemet som å slutte med denne medisinen.


Jeg håper at svaret og rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-