Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tinnitus

Spørsmål

Jeg har et spørsmål som gjelder tinnitus. Har hatt tinnitus i noen måneder nå, så det er vel kronisk. Jeg har forstått det sånn at man snakker om vedvarende/kronisk tinnitus etter 3 - 6 måneder. Mitt spørsmål er om hva som kan være årsaken til min tinnitus og om man kan gjøre noe med den. I april var jeg på en ganske høylydt konsert, og fikk tinnitus etterpå, som gikk over etter noen uker. I den senere tiden har jeg vært utsatt for høy lyd under en gudstjeneste, dessuten gikk brannalarmen av ved en feil, men da tok jeg på meg hørselsvern. Dette er et par uker siden. Jeg har også et problem med kjeveleddet på venstre side som jeg tror har bidratt til at jeg har fått tinnitus. Hva er mest sannsynlig, høy lyd eller kjeveleddsdysfunksjon? Er det sannsynlig at høy lyd fra kirkeorgel/lovsang i noen minutter kan gi hørselsskade? Er det i så fall noe man kan gjøre med det? Jeg går til ØNH-lege en gang i året, og jeg var der i år i august, men det var før alle disse problemene startet. Hørselen ble da målt til å være normal. Burde jeg bli utredet for tinnitus? Jeg tenker da spesielt på om man kunne ha gjort noe med høreapparat, kanskje med lydgenerator.

Kvinne 51
Svar

Hei.


Du spør om hva som er mest sannsynlig årsak til din tinnitus, støyskade eller kjeveleddsdysfunksjon. Det kan jeg vanskelig si noe konkret om, annet enn at støyskade rent generelt og statistisk er en særdeles mye vanligere årsak, og følgelig er det også svært mye mer sannsynlig hos deg. Men for å få et konkret svar på dette, så bør du heller utredes for dette hos ØNH-lege. Siden det høres ut som du allerede har fast kontakt med en ØNH-lege,  jfr dine årlige kontroller, så kan det jo være at det er en god ide å fremskynde en oppfølgingstime nå, med bakgrunn i din nyoppståtte tinnitus.


Du nevner muligheter for behandling, f.eks. med lydgenerator. Det finnes, men etter min erfaring så er det uten sammenligning beste behandlingen av tinnitus av psykologis karakter. Det er nemlig slik med tinnitus at jo mer oppmerksomhet man gir den, jo bedre hører man den. Og det å forsøke å bli kvitt den, er i aller høyeste grad å gi den fokus. Det motsatte av å gi tinnitus fokus, er å "avlære" seg å høre på den. Det har vi en særdeles stor evne til alle sammen, og vi bruker det jevnlig ellers i livet. Hjernen kan "sile ut" lyder uten informasjonsverdi, slik at vi ikke aktivt hører lyden. Eksempler på det er f.eks. lyden av motoren når vi sitter i et fly. Den er der, og den er sterk, men vi "hører" den slett ikke, med mindre vi begynner å tenke på den, blir oppmerksom på den e.l. Det samme gjelder lyden fra ventilasjonsanlegg. Den kan være der hele tiden, og vi hører den slett ikke, fordi hjernen siler den vekk fra bevisstheten. Ofte så hører man den ikke før den evt plutselig forsvinner, da først legger man merke til at den har vært der hele tiden.


Mange mennesker med tinnitus har fortalt meg at den eneste virkelig gode løsningen på tinnitus er akkurat dette med å avfokusere på den, og fremfor alt ikke forsøke å bli kvitt den, for da begynner en virkelig å høre den, irritere seg over den osv.


Håper at svaret er til nytte. Ha det bra.