Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tinnitus og smerter i nakke og skuldre

Spørsmål

Hei Hva slags «følgesymptomer» kan man ha/få når man har tinnitus?

Har tinnitus av ganske sterk grad og har hatt dette i flere måneder. Jeg står på venteliste på en tinnitusklinikk.

Det som plager meg i tillegg til selve øresusen er vondt i skuldre og nakke, veldig stiv og støl i hele kroppen, nummen i nakke og hofte/ben ved korte gåturer. Har også en følelse av dårlig balanse. Pluss en trykkende følelse i hodet.

Alle disse plagene blir stadig verre og er nå så ille at jeg føler for å få en vurdering av andre enn fastlegen.

Mann 62
Svar

Hei.

Tinnitus kan være en betydelig påkjenning og stressfaktor, og det betyr at en kan få en rekke tilleggsplager av tinnitus, via slike mekanismer. Du nevner vondt i skuldre og nakke, og det er jo et typisk stressymptom. Så det er fullt mulig at den påkjenning det er å gå med tinnitus, kan være årsaken til smertefulle spenninger i nakken. Men samtidig er jo det med smerter i nakke og smerter i skuldre særdeles vanlig i befolkningen generelt, og det behøver derfor ikke nødvendigvis å være din tinnitus som indirekte har ført til de plagene. Det samme gjelder stivhet og stølhet i kroppen: Det er helt uspesifikke symptomer, som kan ha en lang rekke årsaker. Det er imidlertid mindre sannsynlig at dine smerter fra hofte og ben ved gange skyldes tinnitus. Du bør derfor undersøkes med tanke på årsakene til dette, for eksempel slitasjegikt / artrose eller revmatisk sykdom. Det gjøres hos fastlegen, eventuelt med tillegg av røntgen.

Den trykkende følelsen i hodet og din dårlige balanse kan godt skyldes din tinnitus, men om der er noen direkte sammenheng eller om det er indirekte via det stress det er å være plaget med tinnitus, er noe som etter alt å dømme vil bli utredet ved tinnitusklinikken du skal til. Her er mange muligheter for sammenhenger, for eksempel kan det være at dine nakkeplager forsårsaker svimmelheten. Dette er meget sammensatte problemstillinger, med mange muligheter for årsakssammenhenger, og derfor er det riktig å få dette utredet, slik du nå skal.

Håper det var svar på dine spørsmål. Lykke til.