image: Tilbakevendende sår på tungen

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tilbakevendende sår på tungen

Spørsmål

Hei, jeg får innimellom sår på tungen som kommer og går. De dukker opp plutselig, er vonde/ubehagelige, er der noen dager så forsvinner de. Gjerne på samme plass på tungen på venstre siden, men også andre plasser. Når det gjelder det såret som kommer og går på venstre side, hører det til historien at jeg hadde en blemme der som jeg beit på, det ble et stort sår og hevelse. Nå er "konsistensen" på tungen der litt forandret, kan det være et arr?

Våkner også med ekkel smak i munnen om morgenen. Jeg er selvfølgelig redd for kreft i tungen /munnen. Jeg er kvinne 33 år, normalvektig, god munnhygiene, røyker ikke, og jeg er svært måteholden med alkohol, bruker ingen faste medisiner. Vet ikke om dette er relevant informasjon, men tok nettopp MR av hodet, ingen funn der (pga mye hodepine og svekket luktesans).

Kvinne 33
Svar

Hei.

Ut fra din beskrivelse høres dette mest ut som after eller mindre sannsynlig herpes.

After er en ufarlig tilstand med blemmer som utvikler seg til smertefulle sår, i munnslimhinnen. Man vet ikke sikkert hva årsaken er, og det finnes ingen effektiv behandling. Det er forsåvidt ikke nødvendig heller, siden det går over av seg selv, og man kan ha det i perioder, for at det så forsvinner igjen. Jeg synes at neste gang du har dette, så lar du legen din se på sårene, for å si om det er after eller ikke.

Du lurer på om du kan ha et arr på tungen etter å ha bitt deg der. Det er ikke umulig.

Du skriver at du er redd for kreft på tungen. Sår som kommer og går kan definitivt ikke være kreft, for kreft gir ikke symptomer som kommer og går. Men for ordens skyld og for å slippe å bekymre deg for kreft, kan du la legen din ta en titt på det området på tungen din hvor du opplever at "konsistensen" er endret.

Jeg kan naturligvis ikke gi deg noen sikre svar på hva dette er eller ikke er uten å undersøke deg, men håper at svarene og rådene er til nytte for deg. Ha det bra.

LES OGSÅ: Ulike munnsår og forandringer på tungen

Illustrasjon øverst: tozzi.marta / Shutterstock / NTB