Tilbakevendende influensa

Spørsmål

Hei,

Jeg plages med tilbakevennende øre, nese halsproblemer. Det vil si at jeg ikke blir forkjølet, men får influensalignende symptomer som sitter i øvre luftveier.
Om vinteren når jeg får influensa, er det slik at det tar frykelig lang tid før jeg blir frisk. Noen ganger kommer det igjen etter bare ca 14 dager.
Jeg blir ikke veldig syk, kun litt feber, men den "tettheten" man føler i hodet ved influensa.

Jeg har merket meg at det er hvis jeg er sliten, jeg er mest disponibel. Altså virker det som om immunforsvaret mitt er dårlig,
siden jeg er mest sårbar for dette når jeg har hatt mye fysisk aktivitet.

Håper på noen tips .

Kvinne, 43 år

Svar

Hei!

I spørsmålet ditt beskriver du et sykdomsbilde som nok mange vil kjenne seg igjen i. Svært mange av oss rammes regelmessig av sykdommer som forkjølelse og influensa, i de fleste tilfeller er dette ganske milde tilstander som går over på relativt kort tid.

Noen, slik som deg, er dessverre verre rammet en andre, både når det gjelder styrken på symptomene og hvor lenge de vedvarer.
Hvorfor noen får slike symptomer oftere og kraftigere en andre er ikke alltid like lett å svare på, men noen punkter kan nevnes.

Du forteller selv at når du er sliten er du mer disponibel for å bli syk, dette har du nok helt rett i. Når man er stresset og sliten er kroppen mer motagelig for infeksjoner siden kroppens ressurser da i større grad blir brukt til å utføre ”stressoppgaver” som hjertebank, muskelaktiviteter osv, istedenfor til å holde for eksempel immunforsvaret i orden.

Andre faktorer som kan forårsake gjentatte forkjølelser og influensatilstander er forhold i nese, munnhule og svelg. Spesielt gjelder dette problemer med bihulene. Det er ofte betennelse i bihulene som gir den velkjente tetthetsfølelsen som følger med influensa og forkjølelse. Hos noen er åpningen fra bihulene svært liten eller ligger så kronglete til at man ikke får tømt ut den væsken som produseres av slimhinnene i bihulene. Dette disponerer for gjentatte og langvarige infeksjoner med tetthetsfølelse og gjerne feber. I tillegg vil slimhinnene bli tykke hos personer med hyppige eller kroniske bihulebetennelser, dette fører ofte til forhøyet trykk i bihulene.

Etter all sannsynlighet så er det en ”snill” forklaring på plagene dine, men det lønner seg uansett å ta dette opp med fastlegen din slik at han eller hun kan vurdere om det skal utredes videre. Man kan blant annet ta CT (en røntgenundersøkelse) av bihulene, man kan også ta diverse blodprøver for å sjekke om immunforsvaret ditt fungerer som det skal.

Ellers kan jeg nevne at det finnes forskjellige medisiner som kan forkorte forløpet av en influensa, to av disse heter Relenza og Tamiflu og kan kanskje være noe for deg, Snakk med fastlegen din om dette.
I tillegg lages der vært år en ny influensavaksine men denne gies i utgangspunktet kun til eldre, syke, og enkelte andre grupper.

Et siste råd: Spis god og næringsrik mat, vær sikker på at du får i deg de vitaminene som kroppen trenger, og ikke minst bruk kroppen aktivt ikke bare i stressituasjoner men i situasjoner der du har det bra.

Håper dette har vært til hjelp!