Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tett i øret, hjelper ikke med q-tips

Spørsmål

Hei :) Jeg har den siste måneden sliti med at mitt venstre øre føles tett spesielt om morgenen...det forsvinner etter en stund og det hjelper ikke med q-tips

Mann 25
Svar

Hei.


Det mest sannsynlige her er at du har en plugg av ørevoks i øret ditt. Det må skylles ut med lunkent vann hos fastlegen. Det er meget effektiv behandling, så ta kontakt allerede i morgen, så er du sikkert snart kvitt dette. 

Alternativt kan det være at den tynne kanalen som forbinder innerøret ditt med nesen, er tett. Det kjenner man ved at man ikke klarer å utligne trykket ved å holde for nesen og blåse. Da får man vanligvis et "plopp" i begge ørene. Får du ikke til dette "ploppet", kan det være årsaken. Men sannsynligheten for en vokspropp er stor, så få dette sjekket og få et effektivt bort, om det er dette som er årsaken. Lykke til.


PS bruk aldri q-tips i ørene. Det graver ut det ytterste av voksen, og dytter inn det innerste av voksen, slik at det lett danner seg en propp. Faktisk er det en av de vanligste årsakene til at en får slike vokspropper, -bruk av q-tips.  ØNH-legene pleier å si: "Aldri noe mindre enn en albue inn i ørene!" Vil en rengjøre ørene, er det langt bedre å sette hånddusjen inn mot øret.