Tett etter bihuleoperasjon. Forverret flyturen dette?

Spørsmål

Jeg operete bihulene ved FESS-operasjon for 5-6 uker siden.Fikk beskjed om at det var greit å fly nå og fløy til Barcelona for tre dager siden. Har etter operasjonen vært endel forkjølet, noe som kan ha forsinket tilhelingen. 1)Opplevde mye trykk og at det var vanskelig å utligne under flyturen og der kjennes fortsatt tettere i bihulene etter tre dager. Er det tlfeldig eller kan flyturer gi hovne flyturer over tid? Vurderer å ta bil hjem hvis det er sånn at det vil ta enda lengre tid å bli bra hvis jeg flyr. 2)Føler meg fortsatt mer tett enn før operasjonen (tror det er slimhinnene som er hovne).Er dette normalt? Har vært på to kontroller, men kirurgen svarer ikke ordentlig på spørsmål. Har brukt antibiotika en gang etter operasjonen pga. h.influenza-bakterie i tillegg til standard kur fra operasjonstidspunktet. Grunnen til operasjon var kronisk bihulebetennelse og forverring i astmaen, men små polypper ble også fjernet. Kirurgen vil ikke jeg skal bruke Budesonin ,men har lest at andre bruker dette etter operasjon. Jeg skyller ellers med nesehorn 4-5 ganger daglig.

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du opplevde mye trykk og problemer med å utligne under flyturen, og du hadde det fremdeles, da du skrev til oss. Du spør om det er tilfeldig, og om man kan kjenne slike symptomer også i flere dager etter en flytur, og du lurer på om du heller skal ta bil hjem.

Til det tenker jeg følgende: Det kan ha vært tilfeldig utløst, pga at du kanskje var noe forkjølet under flyturen (?) og det kan heller ikke utelukkes at såpass kort tid etter operasjonen, så kan det fremdeles ha vært lokale hevelser i bihuler, som så ble forverret av trykkforskjellene. Et helt sikkert svar på hvorfor det ble slik, finnes antagelig ikke. Det viktigere er derimot dette med at du skal ta stilling til om du skal fly eller kjøre bil hjem igjen. Da tenker jeg følgende: Føler du deg etterhvert bedre, uten disse trykkproblemene osv, evt helt symptomfri, så ville jeg nok ha flydd, om jeg var deg. Hvis du flyr, bør du bruke slimhinneavsvellende nesespray før du letter, og før flyet lander igjen. Det reduserer sjansene for slike plager. Det er nok reseptfritt i Spania akkurat som her i Norge. Jeg tror det heter "nasal decongestante" på spansk. De pleier også å ha det i flyet, om du spør flyvertinnene.  Hvis dine symptomer vedvarer hele Spaniaoppholdet, så er det nok slik at da kan du risikere å bli verre om du flyr, og da tenker jeg at det kanskje kan være et godt alternativ å ta bil hjem, om du vil unngå å ta sjansen på å bli forverret. Du må rett og slett ta avgjørelsen ut fra hva du kjenner eller ikke kjenner, ifra bihuler og evt ører.


Du føler deg mer tett nå enn før operasjonen, og spør om det er normalt. En ville nok håpe på og forvente bedring halvannen mnd etter operasjonen, ihvertfall litt etter litt. Men så kan jo både dine forkjølelser og flyturen har virket negativt inn, så det må du ta høyde for. Jeg tenker at du derfor bør se dette litt an, også etter at du kommer hjem, før du kan trekke konklusjoner på om operasjonen har vært vellykket eller ikke. Fortsetter du å være konstant plaget, dvs verre enn før operasjonen, bør du få en kontrolltime hos ØNH-legen som opererte deg, for å få dette vurdert.


Du nevner dette med kortisonsprayen Budesonin, og viser til at du har hørt at andre har brukt dette etter en slik operasjon, mens din kirurg har sagt at du ikke skal bruke det. Jeg er ikke ØNH-spesialist, og ville nok derfor selv ha fulgt rådet fra spesialisten, i den antagelse at dette etter alt å dømme er et godt råd, siden ØNH-leger er de som kan mest om slike ting, og derfor sannsynligvis gir de beste råd.


Jeg håper at dette var grei informasjon og praktisk nyttige råd, og ønsker deg god bedring.



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-