image: Tensor tympani syndrom?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tensor tympani syndrom?

Spørsmål

Hei Jeg er en kvinne på 47 år som har god helse. Jeg har frem til nå aldri hatt problemer med å sove om natten. Sovner med en gang, og kun i et par korte perioder har jeg våknet opp midt på natten, til omtrent samme tid over noen dager, men har da sjelden hatt problemer med å sovne igjen.

For ca. halvannen uke siden fikk jeg dottfornemmelse i venstre øre. Men det verste var at det er en form for "kneppende" eller "flagrende" lyd i øret også, og en følelse av leamus inni øret. Jeg har ikke vært forkjølet, og det eneste jeg kan sette i sammenheng med denne dottfornemmelsen og lyden i øret er at jeg et par dager før den kom hadde hørt litt høyt på musikk gjennom hodetelefoner. Samme dagen som plagene oppsto hadde jeg en temmelig hard treningsøkt. Jeg har litt stive muskler i nakken. Disse er imidlertid ikke plagsomme.

Lyd/leamus i øret er spesielt fremtredende på kveld og natt. Den er der også innimellom på dagtid, men er ikke så plagsom da. Det hjelper mot lyden å sette en propp langt inn i øret.Det som er aller verst er at jeg ikke får sove - eller at jeg ikke sovner når jeg våkner. Det er nå det samme hver natt - jeg klarer til slutt å sovne, men våkner alltid etter halvannen time og får ikke sove igjen, selv om lyden ikke er der. Hvis jeg får sove igjen, våkner jeg etter en time eller halvannen. 2-3 timers usammenhengende søvn går ut over evnen til å fungere i jobb og med familien.

I korte perioder har jeg lurt på om lyden er borte. Men den kommer alltid igjen.

Jeg har lurt på om dette kan være tensor tympani syndrom. Ut fra hva jeg leser stemmer symptomene ganske bra.

Jeg har ikke hatt noe særlig effekt av Ibux, og tror ikke nesespray har fungert (tør ikke bruke det lenger etter ti dager). Var hos legen som kunne konstatere litt væske i mellomøret. Jeg fikk Rinexin, som skulle ha temmelig umiddelbar effekt ifølge ham, men det hjalp heller ikke.

Nå er jeg desperat. Hva kan dette være, og hva kan jeg gjøre for å stoppe lyden/leamusen og få sove om natten?

Kvinne 47
Svar

Hei.

Ved tensor tympani syndrom så vil irritasjon av muskelfestene i mellomøret og rytmiske sammentrekninger i disse muskene, kunne gi slike lydopplevelser du har, så det er en mulig diagnose her. Det at du opplever det som en "leamus inni øret" kan styrke den mistanken. Likedan er det fullt mulig at det er en årsakssammenheng av noe slag, mellom din påviste væske i mellomøret og plagene dine. Du spør hva du kan gjøre for å bli kvitt dette, og da er svaret at for å vite hvordan man kan bli kvitt et helseproblem, må en først få stilt en sikker diagnose, siden behandling avhenger av hva som skal behandles.

Derfor synes jeg helt klart at du bør til en ØNH-lege for en vurdering av dette. Enten kan fastlegen henvise deg til dette, eller så kan han/hun konferere med en ØNH-lege. Alternativt kan du selv direkte oppsøke en privatpraktiserende ØNH-lege ved en av de større privatklinikkene som finnes i flere av våre større byer.

I påvente av å få stilt en diagnose, kan du naturligvis bruke sovemedisiner i en kort periode, noe fastlegen kan skrive ut til deg. Jeg ville nok hatt en lav terskel for å bruke dette akkurat nå, om jeg var i din situasjon, for du har jo absolutt ingenting igjen for å ligge våken om natten og plages med dette, inntil du får bukt med det.

Jeg regner med at en ØNH-lege klarer å hjelpe deg med dette, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjon øverst: ilusmedical / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-