Tap av luktesans etter luftveisinfeksjon

Spørsmål

Hei. Har mistet helt smakssans og luktesans ifbm forkjølelse / betennelse luftveier. Startet med tørrhoste og rennende nese. Fikk dotter i ørene når jeg kjørte bil i høyden. Fikk deretter veldig vondt / verking i halsen, begynte å hoste mer produktivt med gult / blankt slim. Vondt i hodet, hoster mer nedover enn for noen dager siden. Mye slim i nesen/ bihulene, og i brystet. Vondt å hoste. Over natten mistet jeg totalt luktesans og jeg kjenner ingen smak, selv på ting som jeg vet lukter sterkt og har sterk smak. Er det noe å gjøre for å få tilbake litt av lukt- og smak?
Veldig ubehagelig å miste både lukt- og smak i tillegg til å være syk. Bruker litt otrivin nesespray, selv om jeg får åpnet opp litt i nesen, kjenner jeg ingen smak eller lukt. Er det vanlig å miste helt lukt- og smak ved luftveisinfeksjon? Bør jeg kontakte lege?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Vanligste årsaken til å få redusert luktesans er luftveisinfeksjoner. Vanligvis vil man gradvis få tilbake både lukte og smakssansen, men dersom betennelsen i slimhinnene vedlikeholdes så kan sansetapet vedvare. Noen utvikler polypper i nesekaviteten som kan gi tap av luktesans, og dette kan også utvikles som en reaksjon etter nese eller luftveisinfeksjon. Dersom man har et tap av luktesans i over tre måneder, bør man kontakte lege eller ØNH spesialist for ytterligere undersøkelsen av luftveiene. Noen har god effekt av kortisonspray i nesen to ganger daglig mot reaktive slimhinnebetennelser og redusert luktesans, dette kan du også diskutere med fastlegen din. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-