Syreindusert halskatarr

Spørsmål

Har i de senere år problemer med halsen. Spesielt om morgen og ut over dagen. Hoster relativt klar slim og er til tider hes i rösten I den senere tid er jeg öm mesteparten av dögnet i halsregionen og plages endel av dette. Brakk skulderen for 3 måneder siden og har tapt vekt siden (ned fra ca 74 kg til 67-68kg). Vet ikke om det er en sammenheng, men er litt urolig for vekttapet. Periodevis slapp, men ikke permanent. Er også öm i höyre öre og periodevis også i underkjeven. Almentilstanden er svekket endel siste kvartal, men har også flyttet bolig med mye stress i perioden. Har litt svekket hörsel og bruker höreapparat noen timer i dögnet, men ikke i höyre öret pga ubehag der. Bruker også Ganfort i höyre öye pga höyt trykk. Ingen spesielle ubehag ved spising og drikking. Röker ikke og drikker särdeles lite. Har hatt problemer med halsbrann og magesyre spesielt under stress og flytting. Fordöyelsen er ok nå men har variert mye etter brudd i skulder da jeg fikk sterke smertestillende piller. Bruker ingenting nå.

Svar

Hei!
Jeg tror ikke plagene med halsen har noen større sammeheng med at du brakk skulderen for en tid tilbake. Mer sannsynlig kan dette ha sammenheng med dine plager med syre fra magesekk. Ofte kan man få en påvirkning av slimhinnene i svelget dersom det tilkommer syre i området. Slimhinnene her er ikke motstandsdyktige mot syrepåvirkning i motsetning til slimhinnene i spiserøret og magesekken. Man får dermed en kjemisk betennelse og ofte vil man oppleve dette som perioder med heshet, klumpfornemmelse i svelget, hyppig kremting og sårhet. Dersom man forsøker syrereduserende midler (40-80 mg nexium eller somac) over lengre tid, gjerne åtte uker, vil mange ha god lindrende effekt av dette. Resept på dette får du hos din fastlege. Lykke til videre!