Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svie og kløe i halsen

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 47 år. I den siste uken har jeg vært plaget med svie/kløe i halsen. Kjennes ut som det starter ved strupen og ned mot lungene. Allmenntilstanden er helt fin og jeg har ikke pustebesvær. Faktisk blir jeg bedre ved fysisk anstrengelse. Føles verst når jeg sitter i ro. Har også opplevd dette tildligere, særlig vinterstid, men ikke vært så langvarig. Har to teorier om årsak. Er ofte i badeland vinterhalvåret og lurer kanskje på om det kan være på grunn av klor? Den andre teorien stammer fra soverommet. Jeg tørker klær der, dog med åpent vindu hele døgnet. Men har lest at forskere advarer mot dette. Har ikke vært i kontakt med min fastlege angående dette problemet ennå. Tenkte jeg kunne få en annens vurdering først. På forhånd takk!

Mann 47
Svar

Hei.


Du har altså i en ukes tid kjent svie og kløe i halsen. Du har opplevd det tidligere også. 

Ellers er du frisk og symptomfri. Da tenker jeg at dette ihvertfall ikke er noe alvorlig, spesielt siden du har hatt det tidligere og det har forsvunnet igjen. Hadde det hatt med alvorlig sykdom å gjøre, for eksempel kreft, så ville det jo ikke kommet og gått.

Det er fullt mulig at det er en tilfeldig lett virusinfeksjon i luftveiene, som du kun kjenner lokalt, men som ikke gjør deg syk ellers, altså det vi kaller en subklinisk infeksjon, -en infeksjon som ikke slår ut i full blomst.

Jeg gjetter på at det er mest sannsynlige forklaring.

Jeg kan naturlig nok ikke utelukke at du reagerer på klor i luften i badeland, men det finnes ikke noen måte å fastslå eller utelukke dette på. Det er noe du selv eventuelt kan finne ut av, om du ser en slik sammenheng.

Det samme gjelder din teori om tørking av klær på soverom, hvilket jeg forøvrig ikke har noen som helst tro på som årsak til det du kjenner nå.


En kan kanskje ikke utelukke at det kan ha med reflux å gjøre, dvs at det kan komme magesyre eller mageinnhold opp i spiserør og hals. Det at du ikke har symptomer fra pusten, kan tale i den retning. 

Dersom det er verre om morgenen, og om du eventuelt har halsbrann eller ubehag over mellomgulvet av og til, så kan det tale i retning av en slik forklaring. Det er ingenting i veien for å forsøke reseptfrie syrenøytraliserende medisiner i noen dager, for å se om det lindrer, f.eks. Pepcid. Lindrer det plagene, så er det med å styrke mistanken om en slik årsak.


Håper det var grei informasjon. Ha det bra.