Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svie og brenning. Geografisk tunge?

Spørsmål

Har hatt svie og brenning på tunga i nesten 3 mnd, mer eller mindre.Har vært hos lege, alle blodprøver var fine. Lurer på hva dette kan være, om det er mulig å få hjelp for det..

Kvinne 69
Svar

Hei.

Ut fra bildene å bedømme, tror jeg dette er tilstanden som kalles "geografisk tunge", da den på en måte minner litt om kart.

I denne artikkelen kan du se et bilde av geografisk tunge.

Den medisinske betegnelsen er benign migrerende glossitt. Benign betyr godartet, migrerende betyr at feltene som mangler smaksløker flytter på seg, og glossitt betyr tungebetennelse. Det er en ufarlig tilstand, og den kan komme og gå.

Her kan du lese et annet svar om denne tilstanden, skrevet av vår tidligere ØNH-lege Mads Moxness.

Som du ser, så skriver han at det er mulig å forsøke et preparat som heter Aftamed, som kjøpes på apoteket.

Jeg vil presisere at jeg ikke kan gi deg en absolutt bekreftelse på at det er dette som er korrekt diagnose, så mitt forslag til deg er at du oppsøker fastlegen igjen og forhører deg om han/hun er enig i dette. Skulle det være aktuelt å få plagene utredet nærmere, så er det en ØNH-lege du må til.

Forøvrig skriver du under Tilleggsopplysninger at du bruker en blodtrykksmedisin, men ikke hvilken. Noen medisiner kan gi bivirkninger fra tungen, så få fastlegen til å sjekke for deg om det er en mulig forklaring.

Håper at svaret er til nytte for deg. Ha det bra.