Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svie og belegg i munnen og på tunga

Spørsmål

Jeg har vært plaget med ubehag i munnen de siste 3 måneder, da især tungen (svie, hvitt/gult belegg, følelse av belegg på tenner og litt i hals, vil kremte litt) Det hele startet med et bitt på innsiden av kinnet og på tunga hvor tungen ble øm og sår, samt at jeg fikk noen after sår i tillegg, men disse forsvant. Har vært hos 2 ØNH spesialister, hvor den ene mente jeg hadde glositt, samt allergi i nesen( bihule) Fikk Tetracylin antibiotika som jeg skulle mixe med Bensamydin munnskyll.Dette hjalp men kun kortvarlig. Neste lege mente det var sopp og ga meg Bikarbonat løsning ca 1-2 uker. Dette har hjulpet litt, men føler ikke problemene er borte. Munn og hals føles tørr og jeg begynner og bli engstelig hva dette kan være? Har du noen formening? Det skal nevnes at jeg har Bruxisme og bruker normalt biteskinne, jeg biter meg noen ganger hardt på innsiden av kinn og tunge. Har også vært hos tannlege og fått tannrens samt CBCT scan- intet funn, litt sekret nederste bihule men ikke nok til å gi problemer. Har også en noe åpen/slapp lukkemuskel (gastrokopi 2015) og har ved behov brukt lansoprazol men ikke fast. Har den siste måneden ca kjent noe til syreproblemer og da jeg er inne i en noe tøff og vanskelig livssituasjon ( flytting, samlivsprb,barn) så har dette helt klart tæret litt på kroppen generelt, men kan dette ha noe med mine munnplager å gjøre? Har røyket mange år men sluttet 2015, snuset de siste år, men er fast bestemt på å slutte helt nå hvor jeg har disse problemene. Siste blodprøver sept 2018 fine( 22 parameter) B12, crp,kalsium, FT3, FT4, TSH.

Kvinne 42
Svar

Hei.


Du har vært hos to ØNH-leger for dette problemet, og fått varierende forklaringer / diagnoser, og forskjellige former for behandling har vært forsøkt, uten at du har blitt kvitt plagene dine. Det kan tyde på at det enten ikke er korrekt forklaring, eller at det er en eller annen tilleggsårsak som gjør at du ikke har blitt helt kvitt plagene dine med behandlingen som har vært forsøkt. Her spør du om din økte tendens til syreproduksjon og reflux den senere tid, kan ha noe med munnplagene dine å gjøre.

Det kan nok tenkes. Snakk derfor med din lege om ikke du kanskje burde forsøke syredempende medisin, f.eks. Lansoprazol som du har brukt tidligere, fast i en periode på f.eks. en mnd. Så ser du om plagene fra munnen avtar da. Du kan også forsøke å sove med hevet overkropp, altså halvsittende. Legg en dyne eller to under overkroppen, så får du en gunstig sovestilling mot refluxplager. Dette fordi at når vi ligger horisontalt, så vil det ved reflux lettere kunne syre forbi lukkemuskelen og oppover spiserøret og mot hals/svelg. Jeg holder også med deg i å slutte med snus nå, det ville jeg gjort umiddelbart, for det kan forstyrre slimhinnene i munnen. Dersom du synes det er vanskelig å motivere seg for, så kan du gjøre det lettere med å bytte ut snusen med nikotinplaster, for da vi du få nikotinet som kroppen "er ute etter", uten å irritere slimhinnene i munnen. 

Prøv disse tiltakene, og hjelper det ikke, synes jeg nok du bør tilbake til en ØNH-lege igjen. Det er ikke sjeldent at man må ha flere legekonsultasjoner for å løse et helseproblem, og det at du ikke har fått fullgod hjelp hittil, betyr selvfølgelig ikke at ikke man kan komme til målet med ny vurderinger og tiltak. Jeg ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-