Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svelgvansker og hoven tunge mange år etter strålebehandling

Spørsmål

Jeg har iflg ØNH-leger skader etter strålebehandling mot nese/svelgområdet i 1995, skader som ikke var noe fremtredende kort tid etter behandlingen, men smertene og problemene er kommet de siste åra - gradvis etter 2002. Hørsel er nesten borte, svelgvanskene er nå store og i det siste har jeg fått vansker med å snakke tydelig. Jeg forstår at det kan oppstå slikt over tid, men jeg er kanskje litt slem når jeg betviler at alle mine plager skyldes stråling - det er for lettvint å skylde på hvis man ikke forstår bedre..... Jeg er nesten unormalt sprek ift alder n.d.gj. Fysikken, jeg haringen leddplager i ben, knær, hofter og er svært armsterk fortsatt, til tross fir mine 79 år. Jeg er også fysisk sterk, har ingen tegn på demens e.a., jeg husker bra og løster kryssord og er en god It- bruker.. jeg har heller aldri hatt hjerteplager, jeg hverken røyker eller drikker og har hele mitt liv hatt lavt blodtrykk. Men...jeg er svimmel når jeg reiser meg og sjangler i vei en 5-minutters tid etter det, jeg blir lett stresset når det foregår mye rundt meg, og jeg har en tendens til å ville gjøre alt sjøl, på kjøkken, i hus og hage. Trassig og bestemt, kanskje..... Intillegg til plagene med hals og svelg, har jeg svært stive kjever, vanskelig å gape, hoven og skjev tunge (dette forverres ofte plutselig, f.eks v/stress og start på matinntak), veldig stive nakkemuskler, men ikke ledd. Nakkemusklene kan også plutselig stivne til og da kommer sterk hodepine som varer noen timer hver dag. Litt angst for alder og død har jeg vel, men ikke mer enn normalt tror jeg... Livskvaliteten er blitt dårligere, især pga svelg og tungeproblemene - jeg var før glad i å synge, lese dikt o.a ting som er avhengig av stemme og uttale og det sliterpå humøret.... Jeg får ikke noen undersøkelser på hals og svelg _ det konkluderes bare med at dette må jeg, gamle dama, værsågod leve med.... Er det virkelig ikke noe å gjøre med et trangt svelg og en hoven tunge? Jeg er spent på svar.....

Kvinne 79
Svar

Hei

Så og si alle dine plager du nevner, som svelgvansker, munntørrhet, muskelstivhet, redusert gapeevne, hevelse i tunge, vansker med å prate etc., er alle relativt vanlige senskader etter strålebehandling i øre-nese-halsregionen. De kan oppstå når som helst i forløpet, og noen ganger mange år etter at behandlingen er ferdig. Det er som regel et resultat av  "arrdannelse" i muskulatur og bløtvev, redusert drenering av lymfevæske, redusert blodsirkulasjon osv.

Kartlegging og opptrening av pasienter med senskader, som du nevner, er høyt spesialisert og tverrfaglig arbeid, og det er ofte manglende tilbud ved de mindre/lokale sykehusene. Det kan nevnes at det i flere kommuner er opprettet stillinger for logopeder, som har spesialisert seg bl.a. på svelgvansker/talevansker, så i første omgang kan du spørre fastlegen din om han vet om din kommune har et slikt tilbud. Ved manglende kommunalt tilbud, så bør du diskutere muligheten for en vurdering hos "laryngolog" ved et større/sentralt helseforetak i din region.  

Håper mitt svar kan være til hjelp. Ønsker deg lykke til og god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-