Svelgproblemer

Spørsmål

Hei!

Jeg sliter en del med å svelge mat, noe som blir gradvis værre med tiden. Dette har pågått i ihvertfall et halvår, men føler det har blitt en god del værre nå de siste ukene. Jeg har vært til en gastroskopi nå nylig hvor jeg ikke fikk noe særlig svar. Han tok en biopsi, men jeg fikk ikke vite av hva. Legen som tok gastroskopien sa han skulle anbefale fastlegen å henvise meg til til øre, nese hals- lege, for det var mulig at denne legen kunne se litt mer i øvre del av hals og svelg.

Det kjennes ut som det er trangt å svelge, matrester sette seg fast i svelget, men ikke biter. Jeg går med en følelse av en klump i halsen som jeg har lyst til å "kremte"/hoste opp. Jeg er litt sår og hes i stemmen i tillegg. Dette har jeg vært så lenge jeg har hatt svelgeproblemer.

Jeg syntes også det er veldig lenge og vente for hver gang jeg skal til legen nå. Jeg bruker 1 time på å spise 2 brødskiver med egg på. Det er sjelden jeg spiser meg mett og jeg er blir utrolig sliten av å spise.

Jeg lurer litt på hva jeg kan be legen se etter, eventuelt er det noe jeg kan gjøre selv eller hva årsaken til svelgeprobleme kan være?

Alt "google" forteller meg er at det kan være kreft, MS og Parkinsons. Jeg kan ikke helt skjønne dette selv, da det ikke er noen slike sykdommer i familien. Føler det er litt usannsynlig at det er kreft, da jeg ikke fikk noe særlig svar av gastroskopien.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Først vil jeg oppsummere sykdomsforløp og symptomer; tiltagende svelgproblemer siste halve året, følelse av at det er trangt, matrester setter seg fast, klumpfølelse som du har lyst til å kremte/hoste opp, sår og hes stemme siden plagene begynte, bruker lang tid på å spise og blir sliten av å spise. Det er ikke noen kjente arvelige sykdommer i familien.
Jeg har lite informasjon om du har andre sykdommer, bruker medisiner, om du røyker/drikker, sure oppstøt, munntørrhet, vekt/høyde. I tillegg så ville det vært interessant å vite om du plages med sure oppstøt, sårhet i svelg, dårlig ånde, feber, vekttap, om du hoster/kremter kun mens du spiser og en stund etter at du har spist eller om du hoster/kremter hele tiden. Har du svelgproblemer med en gang du begynner å spise eller blir det verre etterhvert som du spiser? Svar på disse spørsmålene kan være interessante for din lege å vite. Jeg kan bare anta at du er plaget med sure oppstøt, evt. halsbrann eller har vondt i magen, siden din lege henviste deg for gastroskopi først. Basert på sykehistorien som du oppgir, så blir det derfor vanskelig å komme med antagelser om hva din plager kan skyldes. Det at det ble tatt biopsier ifm gastroskopi, trenger ikke nødvendigvis bety at det ble funnet noe spesielt i spiserør eller magesekk, men at prøvene heller ble tatt av ren rutine for å utelukke at problemet sitter i spiserør/mage. I og med at legen som utførte gastroskopien skulle anbefale henvisning til ØNH lege, så kan det bety at han ikke fant noe spesielt, og dermed tenkte at problemet sitter høyere oppe som f.eks. i øvre del av spiserør evt. i halssvelget.
Det din fastlege kan gjøre er å undersøke dine hjernenerver (og evt. en nevrologisk undersøkelse), kjenne utenpå hals/nakke, sjekke munnhule og øvre del av svelg, ta en dyrkningsprøve fra svelget og evt. blodprøver og evt. bestille en MR undersøkelse av hodet/hjernen. Jeg sier ikke at din fastlege må gjøre alle disse tingene, men at han kan vurdere det ut fra funn og sykehistorie. Han kan så vurdere henvisning til enten ØNH lege eller nevrolog. Ut i fra din sykehistorie så høres det ut som om en ØNH lege kan være det rette førstevalget. Der vil det utføres grundig inspeksjon av munnhule og hals både utvendig og innvendig. Dersom ØNH legen ikke finner noe spesielt, så er det vanlig at han henviser deg for en røntgenundersøkelse der du må svelge en spesiell væske, mens de tar bilder underveis (undersøkelsen kalles "dynamisk svelgrøntgen eller røntgen øsofagus med kontrast).
Det er en rekke ting som kan forårsake dine svelgproblemer og i de fleste tilfeller så er det ikke en alvorlig sykdom som er årsaken. De årsakene du har allerede har nevnt er blant dem, men heldigvis så er de svært sjeldne, så sjansen for at du lider av en av dem er i utgangspunket liten. Anbefaler deg å oppsøke din fastlege igjen, gjerne ta med en liste med svar på de spørsmålene jeg har nevnt ovenfor, slik at din fastlege har litt mer å gå ut ifra. Ønsker deg god bedring og lykke til!