Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svelgproblemer, harking, sår hals. Reflux?

Spørsmål

Hei! Jeg har den siste måneden opplevd å ha vondt i halsen 3-4 ganger. Halsevondt har vært som ved vanlig sår hals. ETter 1 til 2 dager har det gått over. Nå har jeg siden onsdag i forrige uke følt nytt ubehag i halsen. De første dagene føltes det som om det var et sår i halsen som satt litt lengre ned i halsen rundt strupehodet, samtidig føltes halsen strammere som om man hadde lyst til å blokkere ut halsen for å få bedre plass. Det var en slags kløe. Mandag og tirsdag føltes det bedre. I går og i dag har det føltes som om at ubehaget sitter lengre opp i halsen over strupehodet. I dag våknet jeg og hadde slim i halsen som føltes som om at det blokkerte hele halsen, som om halsen er tett. I dag har jeg også under trening rapet opp smaken av kveldsmaten jeg spiste i går ca kl 2130. Jeg har litt tørr hoste som kommer og går og føler jeg må kremte litt. Den siste uken har jeg også hatt en følelse av at jeg kjenner når maten går nedover starte av spiserøret, men jeg kjenner det ikke like godt ved hvert måltid. Jeg har ikke vondt når jeg svelger spytt, vann eller mat, men det føles som om at det er trangere over strupehodet. Hvis man legger håndflaten inn under kreven inn til halsen så peker fingrene sånn ca der hvor det føles ut som om det er trangere. Av og til kan jeg føler at jeg må jobbe mer med å svelge type gulerøtter når jeg har spist det den siste uken. Men å spise kjøtt og andre faste ting går fint. Forrige helg hadde jeg en voldsom metthetsfølese som ga lite matlyst og jeg rapte opp raper som jeg føler du raper opp når du er mett. Appetiten kom tilbake på mandagen. Det er jo ubehagelig å føle at halsen er tett så jeg lurer på hva du tror dette kan være? Om dere har noen formening på hvorfor jeg også får disse metthetsfølelsen ønsker jeg også svar på det. Også bekymrer man jeg jo for at det kan være noe alvorlig.

Mann 34
Svar

Hei.


Du kan naturligvis ha hatt vanlige halsbetennelser, de får vi jo alle av og til, men den følelsen du nå har hatt siden onsdag i forrige uke, høres ikke ut som noen vanlig halsbetennelse, siden du har symptomer som mer taler i retning av "noe" med spiserøret. Det første jeg tenker på er dette med at du har tendens til reflux, og om dette kan være syreskader eller annen sykdom i spiserøret. Det vil kunne gi slike plager som du beskriver her. Jeg synes derfor at du skal ta kontakt med fastlege nå med tanke på å få dette undersøkt videre. En mulighet kunne være å bruke syredempende medisin som den du brukte sist, Esomeprazol, f.eks. i en måned for å se om det hjalp deg. Alternativt å bli henvist til gastroskopi for å se etter forandringer i spiserøret, -som er det organ jeg avgjort mener det høres ut som dine plager kommer fra. 

Ved en gastroskopi vil en også kunne se andre eventuelle sykdommer i spiserøret som kan være årsak til plagene dine.

Under tilleggsopplysninger nevner du at du har hatt tendens til angst, og da er en alternativ mulig forklaring (dersom man ikke finner tegn til fysisk forklaring) at dine plager kan skyldes angst. Angst kan gi en lang rekke fysisk følbare symptomer, også fra hals og svelging, så en skal ikke utelukke dette som mulig årsak. Men en slik konklusjon skal naturligvis ikke trekkes før fysisk sykdom har blitt utelukket.

Håper det var greie råd og svar. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-