Suselyd i øret etter at jeg trakk ut ørevoks

Spørsmål

Hei Jeg har et spørsmål som handler om ubehag i høyre øre: Jeg har en del ørevoks i dette øret. For noen år siden klarte jeg å få tak i en flik slik at jeg trakk ut ørevoksen. For ca en uke siden kom jeg på den "smarte" ideen at jeg kunne ta en pinsett for å få tak i en flik, og trekke ut ørevoksen. Jeg klarte ikke å trekke ut voksen, men kjent en liten svie, som jeg tror er at jeg har røsket litt i tørr ørevoks som er festet inne i øret. Det ser ut til at jeg har forstyrret noe inne i øret. Nå hører jeg en slags suselyd - det er som en puls inne i øret - som når vi bruker en peisblåser - en rytmisk lyd. Jeg merker det ikke, eller tenker ikke over det i det daglige, det er når jeg setter meg til rette og skal se tv eller lese en bok om kvelden og når jeg skal legge meg til å sove at jeg hører lyden. Når jeg holder for nesen og som når jeg skal utjevne trykk, stopper det i et øyeblikk. Noen ganger er det slik at lyden avtar og tiltar i styrke, som en rytme som kan gå over ca et halvt minutt. Når jeg våkner om morgenen mener jeg at lyden er borte, som om det har roet seg i løpet av natten. Hva kan dette være? Har jeg forstyrret noe inne i øret? Har jeg trykket ørevoksen lenger inn? Kan jeg bruke Revaxør nå?

Kvinne 55

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Her har altså noe skjedd etter at du mekanisk fjernet noe ørevoks. Symptomene du beskriver nå, var ikke tilstede før du trakk ut ørevoksen med pinsett. Noe har altså skjedd da, og det betyr at her en eller annen mekanisk forklaring på de plagene du merker nå. Vi kan tenke i retning av at rester av hard ørevoks sitter inntil eller irriterer trommehinnen, eller at du har laget en liten rift i trommehinnen ved at noe hang fast der, og når du trakk ut ørevokset med pinsett, så kan det ha forårsaket en liten skade på trommehinnen, f.eks. en rift. Det er isåfall ting som gror av seg selv.

Men uansett så er dette ting som du enkelt og greit kan få svar på ved å la din fastlege kikke deg inn i øret. Da vil en etter alt å dømme umiddelbart få svar på hva årsaken til plagene dine er. Er det en vokstbit som irriterer trommehinnen, vil den kunne spyles vekk, og er den en skade på trommehinnen, så leges den av seg selv. Men isåfall er det viktig at du vet det, så ikke du bader med hodet under vann, ikke bruker Revaxør eller spyler øret med vann og lignende. 

Og der var også svaret på om du kan bruke Revaxør nå. Det ville jeg ikke ha gjort, før en lege har kikket inn i øret ditt for å se hva som forårsaker plagene dine.

Håper svaret er til nytte. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-