Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sure oppstøt

Spørsmål

Hei. I de siste månedene har jeg hatt et problem med sure oppstøt, og må rape hele tiden. De kommer flere ganger daglig å som en følge av dette har jeg hatt sår/vond hals i ca en måned nå. Jeg har også slitt med smerter i brystet for en liten stund tilbake, dette har jeg besøkt legen om, og jeg har blitt sendt videre til en kardiolog. Jeg er også en person som blir redd for alvorlige sykdommer fort hvis det er et problem som ikke går bort av seg selv etter en stund. Det jeg lurer på om er om jeg skal gå til legen med dette eller burde dette gå bort av seg selv snart? Jeg er også bekymret for mer alvorlige sykdommer slik som kreft i spiserøret og lignende. Jeg røyker ikke, men bruker snus daglig. Jeg føler også at halsen er litt "trangere" på en måte, jeg har en slik følelse at jeg må gå rundt å svelge hele tiden.

Mann 20
Svar

Sure oppstøt opplever de fleste en gang innimellom eller i perioder. Du har nå vært plaget i noen måneder og det kan virke som at det ikke blir bedre av seg selv. Sure oppstøt skyldes vanligvis et brokk på magesekken som gjør at magesyre kommer opp i spiserøret, som kan gi symptomer som brystsmerter eller halsbrann. Noen ganger kommer det sure helt opp i halssvelget/svelg og en sjelden gang helt opp i nesen. Dette fører til en betennelsesreaksjon i slimhinnen, som kan gi økt slimdannelse i halssvelg og det kan føles trangere.

Anbefaler deg å oppsøke din fastlege og fortelle om disse sure oppstøtene. Dette kan behandles med medisiner. I og med at du har såpass uttalte symptomer, så vil jeg at du diskuterer med fastlegen din om ikke du skal henvises for en vurdering hos "gastroenterolog". 

Det er også enkle ting du kan gjøre selv for å redusere de sure oppstøtene. Sov med hevet kroppsleie, ikke spis/drikk 1,5 time før leggetid og om du er overvektig, så kan vektreduksjon ha svært god effekt. Finnes også reseptfrie syrenøytraliserende medisiner, som fås på apoteket.

Lykke til hos fastlegen og god bedring!