Streptokokker og hyppige halsbetennelser

Spørsmål

Hei. Etter en streptokokk-infeksjon i desember har jeg slitt med «irritert hals» på den ene siden. Det kommer og går. Noen dager er det helt fint, andre ganger føles det ut som jeg svelger på noe «tørt» (det er ikke vondt, bare annerledes på den ene siden. Ingen andre plager - føler meg helt frisk). Jeg har hatt streptokokkinfeksjoner i halsen (samme opplegg hver gang, høy CRP, feber, men negativ halsprøve) hvert annet år siden var barn. Ved en grundig test/sjekk av halsen og en prøve ned i nesa, så fant legen ut at jeg hadde streptokokk C bakterier i halsen - selv etter endt antibiotika kur. Han mente dette var der som en del av bakteriefloraen i halsen, og at jeg mest sannsynlig har hatt dette lenge, kanskje hele livet og at det var dette som har forårsaket infeksjonen jeg har hatt innimellom i mange år. Jeg har dessuten hatt en mandel (på samme siden som det føles tørt når jeg svelger) som er mer hoven enn den andre. Den har vært sånn helt siden jeg var barn. Mulig jeg har blitt mer oppmerksom i voksen alder, og tenker veldig mye på dette. Kan også nevne at jeg sliter mer halsbrann innimellom, men dette henger sammen med hva jeg spiser/drikker Har 2 spørsmål jeg gjerne skulle hatt svar på: 1. Kan det stemme at jeg har permanente strep C bakterier i halsen som slår ut med jevne mellomrom? 2. Hva kommer det av at det føles «tørt» på den ene siden da jeg svelger? Dette blir jo bare verre og verre jo mer jeg svelger. Dette kom som sagt etter infeksjonen jeg hadde for noen måneder siden. Har pollenallergi i mai, og går på Ceracette. Ellers frisk. Har overhodet ingen ønske om å fjerne mandelene. Hilsen dame 38 år

Kvinne 38
Svar

Hei.

Så mye som 15-20% av befolkningen kan ha streptokokker (som finnes i mange varianter) som en del av sin normalflora, uten at det nødvendigvis fører til sykdom. Men som kjent kan det føre til sykdom også, f.eks. halsbetennelse.


"1. Kan det stemme at jeg har permanente strep C bakterier i halsen som slår ut med jevne mellomrom? "


Ja, det er mulig. Både fordi vi generelt sett vet at det er vanlig, og fordi det er påvist hos deg, også etter antibiotikakurer.


2. Hva kommer det av at det føles «tørt» på den ene siden da jeg svelger?


Det er det vanskelig for meg å si noe om, blant annet fordi jeg ikke kan undersøke deg i halsen og se hvordan det ser ut. Kanskje du har en permanent forstørret mandel på den ene siden, som kan irritere. Kanskje du kan ha såkalte krypter på mandelen, små "kratere" hvor puss og små bakteriekolonier kan overleve, for så å blusse opp i form av infeksjoner nå og da. Dette kan du få vurdert av fastlegen din evt i samarbeid med en ØNH-lege. 


Du skriver at du ikke overhodet ikke har noe ønske om å fjerne mandlene. Det er greit at du har det standpunktet. Men samtidig så tenker jeg følgende: Sett at en ØNH-lege var av den oppfatning at du har mulighet for bli kvitt dine plager og å unngå dine stadige halsbetennelser ved å fjerne mandlene, ville du da evt vurdere å fjerne mandlene? Jeg er fullstendig enig med deg i at man kan ha som et overordnet mål å unngå operasjoner om mulig, men hvis det samtidig ligger en betydelig gevinst i å gjennomføre en operasjon, f.eks. å fjerne mandler, så tenker jeg at det må være et "regnestykke" hvor du må gjøre opp med deg selv hva som er viktigst for deg, å unngå operasjoner eller å unngå halsbetennelser og plager.


Håper at svaret kan være til nytte for deg. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-