Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stor mandel hos 8-åring

Spørsmål

Hei, Datteren min er 8 år og hun er frisk, men en dag vi pusset tennene så vi ned i halsen hennes. Den ene mandelen er ganske stor, legger ved bilder. Den ligner ikke på de bildene jeg finner på nett om hovne mandler. Har bare lyst til at noen ser på det og kan bekrefte om det er normalt eller om dette er noe som må følges opp. Hun sliter ikke med pust eller inntak av mat/drikke, har heller ikke vondt i halsen.

Kvinne 8
Svar

Hei.


Jeg er enig med deg at din datters mandler er store, spesielt den høyre. Det er imidlertid ingenting bekymringsfullt over dette, spesielt når hun ikke har noen plager av det. Hvis hun hadde hatt svelgproblemer, snorking, hyppige halsbetennelser eller andre plager som kunne være relatert til dette, ville det naturligvis kunne vurderes om mandlene burde fjernes. 

Mandler svulmer opp ved infeksjoner i dette området, og de forblir ofte store i lang tid etter en infeksjon. Barn er ofte eksponert for luftveisvirus og -bakterier, og da har mandlene og immunapparatet "mye å jobbe med", og da kan ofte mandlene fremstå som permanent forstørrede. Men så lenge hun ikke har noen form for plager av dette, så trenger dette ingen oppfølging eller behandling av noe slag. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-