Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stemmeproblemer

Spørsmål

Hei. Jeg har daglig i over 2 år slitt med harking, fargeløst slim og tendenser til å miste stemmen på ettermiddagen. Har vært til diverse undersøkelser og tester hos spesialister, men ingen har hittil klart å gi råd/medisiner som har hjulpet. Det er særlig problemet med stemmen som er værst. Av og til kan jeg bare hviske. Er dette noe jeg må leve med, eller har du noen gode tips om hva jeg kan gjøre. Drikker mye vann og har forsøkt diverse medisiner. Jeg er 79 år og generelt i god form. Har diabetes2, men har få problemer med dette

Mann 79
Svar

Hei

Beklager sent svar.

Skulle likt å vite hvilke medisiner du har forsøkt tidligere, for da hadde det være lettere å ta stilling til hva årsaken til dine plager kan være.

Det kan være flere årsaker til endret stemme, foruten naturlige endringer som kommer med alderen, f.eks. muskulatur og slimhinner. I tillegg så kan sure oppstøt og betennelse i neseslimhinner o.l. også være en årsak. Du sier at du har vært utredet hos flere og forsøkt ulike medisiner hvorav ingen har vært til særlig  nytte. Et godt tips kan derfor være at du får en henvisning til logoped. Dette kan du få via fastlegen.

En logoped er ekspert på språk og stemmebruk og er i mange tilfeller den rette instansen å oppsøke dersom man ikke finner en eksakt årsak til stemmeproblemene.

Håper inderlig at en logoped kan være til god hjelp! Lykke til!