Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stadig sår hals i halvannet år

Spørsmål

Hei! Jeg har i ca. 1,5 år vært plaget med stadig tilbakevendende sår hals. De siste månedene har det eskalert - og nå er det virkelig ille. I tillegg til halsvondt, har jeg smerter i nesen og i munnhulen. Det svir innerst i nesen når jeg puster inn, og slimhinnene i munnen og tungen brenner og er nummen om hverandre. Det er ingen synlig belegg eller sår i munnen, men det føles konstant som jeg har brent meg på varm drikke. Har også en vond og litt salt/sur smak i munnen. Den siste uka har jeg også hatt en slags kløe i luftveiene med tørrhoste som resultat. Jeg har ikke hatt feber, og føler meg ikke direkte syk - men disse konstante plagene går utover livskvalitet og nattesøvn. Jeg fikk penicillin før påske (uten fysisk undersøkelse pga. koronasitussjonen), det hjalp litt for halsen - men plagene kom umiddelbart tilbake når kuren var avsluttet. Har prøvd Mycostatin mot event. munnsopp (ikke undersøkt konkret, men legen ville gjøre et forsøk) - ingen bedring. Ble undersøkt av ØNH-lege tidlig i vinter uten konkrete funn bortsett fra litt rød i halsen, men tilstanden har forverret seg kraftig i etterkant av denne. Har tatt blodprøver for å sjekke vitaminmangel osv. Prøvene var fine, med unntak av Gamma-GT som var lett forhøyet (79 første gang, 84 på ny prøve). Jeg går nå på Somac i tilfelle det er refluks, men har ingen andre plager som tyder på dette. Begynner å bli fortvilet og rådvill for hva jeg kan gjøre videre for å finne ut av dette. Siden plagene er fra luftveiene er det ekstra belastende pga. koronasituajonen der man blir rådet til å isolere seg ved slike symptomer. Fastlegen min sier det er usannsynlig at det er corona siden plagene har vært så langvarige, og ingen rundt meg har blitt syke. Er enig i det, men jeg føler likevel at jeg må holde meg hjemme. Fastlege snakket om å høre med en hudlege - men det mener jeg er bortkastet da hovedproblemer sitter i øvre luftveier. Hva bør jeg gjøre videre for å få dette utredet? Hva kan plagene komme av?

Kvinne 37
Svar

Hei.


Dette er jammen ikke lett å svare på. For å begynne med dette med tilbakevendende sår hals, så er det mest sannsynlige at du har hatt en rekke halsbetennelser, som kommer og går. Det er ingen uvanlig situasjon, og det ville kunnet forklare alt dette. Symptomer som kommer og går, taler ihvertfall mot alvorlig / ondartet sykdom, da det ville ha gitt konstante symptomer. 

Hvis en utsettes for mye smitte, for eksempel om en begynner å jobbe i barnehage eller skole, så er det helt typisk at man har svært mange og hyppige luftveisinfeksjoner i løpet av det første året eller to. Er du i en slik situasjon, så kan det være veldig sannsynlig forklaring.

Du har vært undersøkt av ØNH-lege, og det er åpenbart det eneste rette i din situasjon. Men da du ble undersøkt, forstår jeg det slik at legen ikke fant noen sikre forklaringer eller diagnoser. Men når du så skriver at det har forverret seg vesentlig etter dette, så mener jeg at det er viktig at du blir undersøkt nå, siden situasjonen er endret / forverret siden sist undersøkelse av ØNH-lege. 

Det er ikke sjeldent at en fornyet undersøkelse, spesielt ved forverrelser, kan føre til at en finner forklaringer og løsninger. Derfor er dette rådet mitt til deg nå, dvs å oppsøke fastlege med tanke på en fornyet henvisning til ØNH-lege.


Du har nå fått refluxmedisinen Somac, og det er ikke i utgangspunktet noen dum ide å forsøke dette, siden reflux kan gi plager fra halsen. Jeg vet imidlertid ikke hvor lenge du har brukt dette, og det er poeng i denne sammenheng. Hvis du akkurat har startet med den, bør du fortsette med den i noen uker for å se om det kan hjelpe, for virkningen kan komme gradvis og over tid. Men hvis du derimot har brukt den i månedsvis uten at det hjelper, så er det ikke sikkert at dette vil hjelpe deg, og da må du isåfall diskutere med fastlegen din om det har noen hensikt at du fortsetter med det.


Når det gjelder det at fastlegen din har tenkt i retning av å henvise deg til en hudlege, så vet jeg ikke hvilke tanker eller begrunnelser som ligger bak dette, så det er vanskelig for meg å kommentere. En ting er sikkert, legen henviser ikke til en hudlege "bare for å henvise", det gjøres fordi legen isåfall finner det hensiktsmessig i forhold til å kunne hjelpe deg. Derfor foreslår jeg at du spør fastlegen om begrunnelsen for en evt henvisning til en hudlege, som kan være god for alt jeg vet.


Alt i alt tenker jeg at den mest sannsynlige forklaringen er den vanligste, at du helt tilfeldigvis har fått en lang rekke halsbetennelser dette siste halvannet året. Det er vanlig, og det ville kunne forklare at du forteller om her.


Håper at du finner gode løsninger her, lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-