Soppinfeksjon i øret

Spørsmål

Er for tiden plaget med øresus etter å hatt ørebetenelse , brukte en antibiotikasalve. Har fått sopp i begge ørene, øresusen kommer antageligvis av sopp i ørene. Har også knitrelyder når jeg svelger. Det jeg lurer på om det finnes soppkur(tabletter), da jeg etter 3 mnd ennå ikke er kvitt soppen har brukt canesten dråper, men fikk iritasjon, stadig kløe og øresussom startet på høyre øre men har på begge nå. er litt desperat på hjelp. kan du anbefale noe.

Kvinne, 40 år

Svar

Hei!

Soppinfeksjon i ørene er typisk en tilstand som kan kreve at man er nøyaktig i diagnostikken og behandlingen. For det første bør man være sikker på at det er sopp, og ikke en annen form for inflammasjon i øregangene. Dette sikres ved at man enten ser de typiske sopphyfene i øregangen og over trommehinnen, men det sikreste er selvsagt at man har tatt prøve og fått svar fra mikrobiologisk undersøkelse at det faktisk dreier seg om en soppinfeksjon. Antibiotikasalve vil ikke virke, og kan faktisk gjøre soppoppveksten større. Det finnes gode behandlingsformer, heldigvis. Dersom man er hos spesialist, vil den første behandlingen være at man rensker grundig ut all synlig sopp med et lite sug. Dernest kommer den aktive behandlingen med medikamenter. Skylling eller pensling av øregangen og trommehinnen med krystallfiolett er ofte en god behandling. Man regner med at man på pensle et par ganger etter hverandre med noen dagers mellomrom. Et annet alternativ er at man fyller øregangen med soppkrem, eksempelvis Daktar, og lar dette sitte i til neste dag. Som regel er det nok med en dags behandling. Canesten dråper eller Pevaryl liniment er midler til selvbehandling hjemme, men dersom øregangen ikke er godt nok rensket ut på forhånd, kan behandlingen være utilstrekkelig. Eddiksyreløsning er også en behandling man kan utføre hjemme, ved å blande ut 1 del vanlig husholdningseddik 7% med 3 deler vann, og dryppe dette (3-4 dråper) 3 ganger daglig i øret. Den aller viktigste delen av behandlingen er at effekten kontrolleres, og skal dette utføres nogenlunde bra bør man derfor få sett godt hele veien inn mot trommehinneplanet. Lykke til med behandlingen!