image: Sopp på tungen?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sopp på tungen?

Spørsmål

Hei! For noen måneder siden begynte jeg å få et hvit belegg på tungen. Jeg gikk til lege ble fortalt at det var sopp i munnen. I desember gikk jeg på mycostatin orifarm i to uker, det roet seg noe men gikk ikke helt bort. Det har kommet tilbake nå og jeg har også fått røde «klumper» bakpå tungen. Jeg merker ingenting til dette, men merker bare jeg har dårlig ånde, samtidig som jeg begynner å bli litt lei av å konstant gå å pusse vekk det hvite belegget som legger seg på tungen. På bildet har jeg nettopp pusset vekk de verste av det hvite belegget, men du kan se klumpene. Jeg har diabetes type 1 om det er av noe betydning.

Kvinne 20
Svar

Hei.

Jeg har sett på bilde av tungen din, og den ser aldeles normal ut. "Klumpene" du beskriver, er det som heter papiller, og de er en normal del av tungens anatomi og skal følgelig være der. Det at du tenker at de har kommet nå, er etter alt å dømme ikke tilfelle. Mest sannsynlig handler det om at du har undersøkt tungen din oftere og grundigere nå som du har fått disse plagene, og på den måten oppdaget de normale papillene på tungen.

Når det gjelder om du kan ha sopp eller ikke nå, så ser jeg ihvertfall ikke noe tegn til dette nå, men du hadde jo akkurat pusset tungen når bildet ble tatt, forteller du. Du har diabetes 1, hvilket øker sannsynligheten for soppinfeksjoner. Derfor synes jeg at du skal gå til fastlegen for å ta en dyrkningsprøve fra tungen, så får du svar på om du er kvitt dette eller ikke.

Dårlig ånde kan ha mange årsaker. Du må blant annet oppsøke tannlege for å få en vurdering om det kan ha med tenner å gjøre. Husk også å bruke tanntråd og munnskyllevann daglig.

Zinkholdige sugetabletter kan hjelpe, det får du reseptfritt på apoteket.

Din fastlege kan hjelpe deg med å finne ut av årsaken til din dårlige ånde, og det kan for eksempel bli aktuelt å bli undersøkt av ØNH-lege, evt foreta gastroskopi dersom legen din vurderer det slik at det kan komme fra magen.

Håper svaret og rådene kan være til nytte. Lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: sruilk / Shutterstock / NTB