Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter ved synging

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med sangstemmen i ca to måneder nå. Jeg synger mye, og det er veldig viktig for meg å få stemmen tilbake til sånn den var. Selve lyden er normal, men jeg får vondt av å synge, og er bekymret for å utvikle mer alvorlige skader som krever operasjon osv. Etter jeg har sunget bare littegrann får jeg en brennende, kornete og hoven følelse i halsen. Jeg var hos Øre nese hals i slutten januar og han så da at stemmebåndene bare var litt hovne. Har du noen tips til hva jeg kan gjøre for å få slutt på denne hevelsen? Er det noe jeg bør unngå? Jeg er livredd for å gjøre permanent skade og har nesten ikke sunget på 2 måneder. Dette er også deltidsjobben min, og jeg vil gjøre hva som helst for å bli bra så fort som mulig. Hvor lang tid pleier sånt å ta? Bør jeg også la være å snakke? Isåfall, hvor lenge? Finnes det stemmeleger i Norge, eller noen som kan hjelpe med dette? Er det virkelig så lett som internett vil ha det til å utvikle permanente skader? Takk

Kvinne 20
Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt.

Du skriver at du har sang som deltidsjobb, men at du nå ikke har sunget på 2 måneder fordi du har problemer med stemmen. 

Du har vært til ØNH-lege som har sett at stemmebåndene dine er litt hovne. Det er leit at du har disse plagene og at det begrenser utførelsen din. 

Stemmebåndene er to bånd, eller folder, laget av slimhinnene som sitter i strupehodet i overgangen mellom øvre og nedre luftveier. Disse kan strammes ved hjelp av strupehodets muskler slik at de danner en smal spalte som kalles stemmespalten. Når luften presses gjennom spalten, settes stemmebåndene i svingninger og frembringer lyd.

Når det kommer til stemme- og stemmebåndslitasje så er dette veldig individuelt. Noen kan skrike og hyle i flere timer uten at det påvirker stemmebåndene, mens andre får plager ganske tidlig. Men det skal sies at de som har en stemme som ´holder´lengst over tid, enten de skriker, synger klassisk eller pop - de har en viktig ting til felles - og det er riktig stemmebruk. For selv om de alle har ulike teknikker når de synger så har de alle en den grunnleggende teknikken hvor man fordeler luft og lyd riktig og dermed slipper slitasje på stemmebåndene. 

Når stemmebåndene først blir hovne og såre, er det lett at de holder seg slik en stund hvis stemmen ikke avlastes. Ved å fortsette å belaste stemmen feil, kan man opprettholde problemene. Jeg tror imidlertid ikke du skal være redd for å skade stemmen din permanent, så lenge du er flink til å avlaste stemmen når det begynner å gjøre vondt. Altså trenger du ikke å la være å snakke, men så fort du merker at du blir 'sliten' i stemmen, eller at det begynnner å gjøre vondt, ville jeg sluttet å bruke stemmen til det ikke gjør vondt lengre. I noen tilfeller bruker vi inhalasjonssteroider som kan dempe betennelsen i stemmebåndene, dette kan det være lurt å diskutere med din fastlege. 

I Norge finnes det ikke stemmedoktorer. Min anbefaling er å få vurdering hos en logoped som kan lære deg riktig stemmebruk. Det finnes også flere private stemme´coacher´, stemmepedagoger, sangpedagoger som kan være dyktige på dette. 


Jeg ønsker deg lykke til!


Vennlig hilsen

Harald M. Dobloug

Lege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-