Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i adamseplet

Spørsmål

Hei. Jeg har i 3 måneder hatt smerter i adamseple-området på høyre side. Det oppstod i en periode rundt en anledning der jeg jeg belastet stemmen litt mer enn vanlig, uten at jeg kan vite sikkert om det har noe med det å gjøre. Det kjennes litt ut som at det er inni adamseplet, men smerten er også noen ganger på nedsiden, og noen ganger på oversiden. Alltid på høyre side. Smerten kommer som regel ved svelging og synging, da spesielt ved lyse toner. Ved svelging kommer smerten gjerne samtidig, mens ved synging kommer det gjerne også rett etterpå, for så å gi seg. Det kan også av og til gjøre litt vondt ved berøring av området. Det er aldri veldig vondt, og det er periodevis bedre og periodevis dårligere. Når jeg synger lysere toner får jeg ofte en slags kvelningsfølelse jeg ikke har hatt før. Mens jeg ikke kjenner mye til den følelsen ellers i hverdagen. Når jeg svelger får jeg også en svak fornemmelse at det er noe hovent i svelget på høyre side. Fastlegen så kjapt i halsen min, og sjekket lymfeknuter. Fant ikke noe unormalt, men jeg fikk ikke anledning til å legge fram problemet ordentlig, så det han så etter var for alt jeg vet bare forkjølelsessymptomer(?). Har ellers ikke merket noe heshet, og heller ikke typisk forkjølelses-vondt i denne perioden. Hva kan dette være, hva skal jeg gjøre for å finne det ut, og evt hva kan jeg gjøre for at dette skal bli bedre?

Mann 41
Svar

Det du beskriver kan være en tilstand som knyttes til muskelfestene på strupehodet (adamseplet) ditt. Strupehodet beveges når vi blant annet synger og svelger. Like over strupehodet har du også et tungeben, som også er et viktig feste for muskler fortil på halsen. 

Enkelte kan få betennelsestilstander i muskelfestene på grunn av f.eks. overbelastning eller feil bruk av stemmebåndsmuskulaturen.

Jeg synes du i første omgang skal forsøke en kur med betennelsesdempende medisiner, gjerne en ukes tid, kombinert med stemmehvile. Dette kan du få hos legevakten eller fastlegen din. Dette kan medføre at du blir kvitt plagene helt. Dersom de kommer tilbake, bør du vurdere å få utført en undersøkelse (laryngoskopi) av de øvre luftveiene dine, samt en vurdering av stemmebåndsfunksjonen din. Dette forutsetter et besøk hos en spesialist. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-