Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sliten i stemmen

Spørsmål

Hei! Jeg er en ung mann som i over 1 år har slitt veldig med å ha vært sliten, vond og utmattet i stemmen. Det føles ut som muskler i halsen og rundt stemmebåndene er anspent, og jeg må anstrenge meg mer for å snakke. Til tider har jeg en veldig svak følelse av å bli "kvalt" (kommer ikke på et bedre ord), når jeg snakker, og i etterkant. Jeg har også vanskelig for å svelge til tider, det føles "tungt". Det kan også føles som at halsen hovner opp, og tetter seg rundt stemmebåndene. Det hele startet med en voldsom overbelastning av stemmen da jeg sang i kor, sannsynligvis med feil sangteknikk, for ca. et år siden. Etter det har jeg hatt det nesten konstant til en viss grad. Det er verre i periodene etter at jeg har brukt stemmen mye, enten til å synge eller å snakke mye. Nå har det vært ekstra ille i nesten 4 uker i strekk, og jeg har nesten ikke snakket den siste uken. Jeg synger ingenting lenger. Dette har påvirket livet mitt i veldig stor grad (både sosialt, og skole). Jeg er klar over at lignende symptomer kan komme av angst og lignende, men jeg sliter ingenting med det, og jeg går heller ikke rundt og bekymrer meg for helsa. Jeg har vært hos lege to ganger, i tillegg til en øre nese hals-lege, men til liten nytte. ØNH-legen kikket ned i halsen, på mandlene og stemmebåndene, og fant ingenting galt. Jeg føler jeg sliter litt med å bli tatt seriøst av legene. Etter å ha lest meg litt opp selv, så tror jeg selv at jeg kan ha Muscle Tension Dysphonia (er det noe norsk navn for det?). Jeg tror det kommer av at jeg overbelaster stemmen med feil stemme- og pusteteknikk. Jeg er forsiktig med å selvdiagnosere, så jeg skal til en annen ØNH-lege om et par uker. Har du tips til hva jeg kan si til legen for å få en riktig diagnose og behandling (evt. henvisning til logoped eller stemmepedagog), og hva jeg kan gjøre for å bli tatt mer seriøst? Og hva tror du det kan være?

Mann 20
Svar

Hei.


Jeg kan også få et inntrykk av at dette kanskje ha noe å gjøre med feil brukt av stemme og pusteteknikk, kanskje kombinert med et økt fokus på bruken av stemmen, noe man vanligvis ikke fokuserer på. Slikt blir det lett onde sirkler ut av, med muskelspenninger som følge, noe som igjen kan påvirke stemmen og måten man bruker den på. Det er ikke utenkelig at logopedbehandling kan hjelpe deg, slik jeg forstår din situasjon.

Ditt spørsmål er hva du kan si til ØNH-legen som du skal til, for å få en riktig diagnose og behandling, evt henvisning til logoped, og hva du kan gjøre for å bli tatt mer seriøst.


Det skal jeg svare på, selv om jeg tenker at det å bli tatt seriøst er en selvfølge hos en lege. 

Når det gjelder hva du skal si, så tenker jeg at det på ingen måte er noen stor kunst, eller noe som du behøver å planlegge nøye.

Du skal bare si tingene slik de er, fortelle hva du plages med, og at du ønsker å få forklaringer på plagene dine, med den hensikt å finne noe som kan hjelpe deg, f.eks. logopedtimer.

Du har klart det aldeles utmerket her, i skriftlig form. Formuler deg slik til ØNH-legen også, så har du gjort "din del av jobben" på best mulig måte, for best mulig resultat. Et godt alternativ er at du i tillegg kan ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her, og la legen lese gjennom dette i begynnelsen av timen. Forklar da at du fikk det rådet av meg, fordi du lurte på hvordan du kunne formulere deg best mulig. Jeg synes det er en god ide og et råd du bør følge.


I det hele tatt skal du bare ikke problematisere dette med hva du skal si til legen, for mye. Tenk at du forklarer dine problemer til en venn eller familiemedlem, på vanlig norsk. En struktur på hva du kan si, kan gjerne være:

1) Forklare problemene: Hva de går ut på, hvor lenge de har vart osv.

2) Hva som har blitt gjort til nå

3) Hva du selv tenker om dette

4) Hvilke ønsker og forventninger du har.


Håper det var greit svar og nyttige råd. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-