Slimhoste og rennende nese i over 3 uker

Spørsmål

Hei, for ca 2 måneder siden fikk jeg en forkjølelse som fikk meg til å hoste kraftig tidvis (slimhoste) i nesten tre uker. Den gav seg omsider, men etter å ha vært sammen med en av vennene mine som hostet litt i blant så kom hosten min tilbake etter litt over en uke. Jeg har nå hatt slimhoste og rennende nese i litt over tre uker, uten å ha sett nevneverdig forbedring eller forverrring, annet enn noe skjeldnere hoste. Hverken hosten eller rennende nese forekommer hele tiden og etter å ha hostet opp slim (gulgrønt) eller pusset nesen (enten klart eller gulgrønt) blir jeg fort bedre. Da kan det være bra i kort tid eller noen timer. Spesielt hoster jeg etter måltider, men det kommer også utenom. Hoster ikke på nattestid. Vet de er typiske forkjølelsessymptomer, men ettersom jeg har sett lite endring og dette er de eneste symptomene, virker det lite trolig. Jeg har aldri slitt med hverken allergi eller astma. Flyttet til utlandet for tre uker siden og her er forurensingen verre enn i Norge, men har aldri hatt noen reaksjon på dette tidligere, symptomene oppstod dessuten før jeg dro. Hva kan dette være og hvordan kan jeg bli kvitt det?

Kvinne 27

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Sykehistorien din tilsier at hosten er et resultat av gjennomgått øvre luftveisinfeksjon. I etterkant av en luftveisinfeksjon/forkjølelse så kan hoste og rennende nese vedvare i mange uker. Årsaken er mest sannsynlig en kombinasjon av inflammerte/betente og overfølsomme slimhinner, rennende nese og såkalt postnasal drypp. Matinntak vil derfor kunne gi økt hoste pga overfølsomme slimhinner og det at luften i tillegg er mer forurenset der du bor nå, kan være en medvirkende faktor.

Jeg er ikke kjent med hva de selger på apotekene der du er nå, men kan anbefale deg å gå til et apotek og spørre etter remedier for forkjølelse. Dersom de har kombinasjonspreparat bestående av allergimedisin (antihistamin) og slimhinneavsvellende, så går det an å forsøke det i en begrenset periode f.eks. 1 uke og se om det hjelper. Hvis de ikke har kombinasjonspreparat, så går det an å forsøke et reseptfritt antihistamin i kombinasjon med slimhinneavsvellende nesespray (også begrenset periode).

I de fleste tilfeller går slike plager over av seg selv etter en stund, så du kan selvsagt se det hele an. Dersom plagene ikke blir bedre eller du får andre symptomer i tilleg, som feber o.l. anbefaler jeg deg å oppsøke en lege der du bor nå for en vurdering.

Ønsker deg god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-