image: Slim i halsen

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slim i halsen

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 65 år som våkner hver morgen med masse tykt seigt slim i halsen. Må av og til også opp midt på natta for å hoste opp slim. Har nevnt dette for fastlegen min som sier at jeg må bare drikke mye vann, så tynnes slimet ut. Men dette hjelper ikke. Har vært plaga med dette i flere år, og det er like ille hele året. Hva kan årsaken være?

Mann
Svar

Hei

Det kan være flere årsaker til at du våkner med masse tykt seigt slim i halsen;

Sure oppstøt fra magesekk/spiserør, slim fra nese/bihuler (postnasal sekresjon), røyking/alkohol, allergi, inneklimasyke, luftveisinfeksjon etc. Økt produksjon av slim fra slimhinnene er som regel pga en betennelsesreaksjon forårsaket av ytre stimuli.

Noen av årsakene (røyking/alkohol/inneklima/luftveisinfeksjon) kan relativt enkelt elimineres, så jeg går ikke noe nærmere inn på dem.

I og med at du plages mest når du ligger, så kan det tenkes at surt innhold fra magesekken/spiserør kommer opp i halssvelget. Dette kan føre til lokal irritasjon av slimhinnen i halssvelget/svelg og resultere i økt slimproduksjon. For å unngå dette kan det hjelpe å ikke spise/drikke siste timen før du legger deg. Ikke ligge flatt i sengen, men heller med litt elevert overkropp/hode. I tillegg kan du forsøke med syrenøytraliserende remedier, som fås reseptfritt på apoteket, før du går til sengs. Dersom dette har effekt, så bør du nevne det for fastlegen. Da kan det hende at han henviser deg videre til en "gastromedisiner" for en vurdering.

Om du er plaget med tett og rennende nese, så kan det være neseslimhinnen som er problemet. Det går an å forsøke med saltvannsskylling av nesen før leggetid, men dette vil i bestefall ha begrenset effekt. Det beste ville da være å forsøke en reseptbelagt nesespray daglig i minst 6 måneder, men da må du gå via fastlegen din.

For å sjekke om det kan være allergi som forårsaker dine plager, så kan du be om å få tatt allergiprøver hos fastlegen.

Dersom ingen av tiltakene hjelper, så ville jeg bedt om en henvisning til ØNH lege.

God bedring og lykke til!

Illustrasjonsfoto øverst: Prostock-studio / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-