Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slim i halsen og svelget

Spørsmål

Hei, Jeg er en 38 år gammel mann som har slitt veldig med slim i svelget/halsen. I september fikk jeg en halsbetennelse med halsvondt. Den varte i flere måneder og cirka 3-4 uker inn i forløpet begynte slimet å komme. Tidlig morgen når jeg står opp kan jeg se inn i svelget at det er et lag med slim der, og iblant en liten klump med slim. Dette er veldig hardt å få bort med harking og hosting og kun om jeg bruker noe til å ta borti det og bevege på det blir det mulig å harke det ut. Drikker ca 2,5 til 3 liter vann til dagen men dette hjelper ikke. Har også testet med Bronkyl Forte og Bisolvon, men det hjelper ikke noe særlig, da det fortsatt føles som hele halsen nedover er full av slim. Har vært hos øre nese hals lege som ikke fant noe spesielt utenom tørr slimhinne og litt tykt slim. Det ble gjort prikktest for allergener som hund, katt, melk, midd, støv, pollen som var en standard test med 12 allergener. Ble sjekket for revmatiske sykdommer og sjøgrens da jeg også føler meg tørr i munnen. Det ble også påvist streptococcus Dysgalatciae, men fastlegen min mener at dette ikke er noe som skal behandles, noe jeg finner meget merkelig. Crp er ikke forhøyet. Virker også som det påvirker pusten min da jeg har blitt tungpustet.Grunnet tungpustheten har jeg tatt spirometri flere ganger hos fastlegen og testet ut både ventoline og Flutide, uten at dette har hjulpet. Under spirometrien er det en liten økning i kapasiteten når jeg tar spirometri 20 minutter etter å ha fått medisin, men for liten økning til at det er astma mener fastlegen. Ligger på 75 til 80 prosent av kapasiteten uten medisin. Litt usikker på med medisin. Jeg tror selv tungpustheten skyldes slimet som legger seg i svelget og nedover. I husstanden finnes det er en hund som er med på det meste og som sover i sengen.

Mann 38
Svar

Hei.


Du har ikke stilt noe konkret spørsmål her, så jeg er ikke sikker på hva du ønsker informasjon om. Du har fortalt om dine symptomer og utredningen som er gjort til nå, og det ser ut som at det er riktig håndtert. Du har altså allerede fått utført de undersøkelser og utredninger jeg ville ha foreslått for deg. Såvidt jeg forstår er problemet nå at du fremdeles er plaget av dette, mens alle legeundersøkelser og utredninger ikke har endt med noen sikker diagnose eller behandlingsforslag. 

Om det tenker jeg følgende:

Det at en ØNH-spesialist ikke finner noen tegn til sykdom hos deg, er bra, og da er det er stor sjanse for at du da faktisk heller ikke har noen sykdommer i ØNH-gaten. Hadde du hatt det, så er det ingen annen faginstans enn nettopp en ØNH-lege som ville hatt større sannsynlighet for å kunne påvist det. 


Spirometri har ikke endt med noen astmadiagnose. Men jeg synes allikevel at dersom du skulle utredes videre, så ville en henvisning til en lungespesialist vært det som burde stå på programmet nå. Det kan du ta opp med fastlegen.


Du forteller videre at du har vært prikktestet mhp allergi, men ikke noe om resultatet. Du er i tett kontakt med hund, som kan gi allergi, og derfor synes jeg det er viktig at du får rede på resultatet på prikktestingen, med tanke på om noe kan være oversett der.


Så til påvisningen av bakterien Streptococcus Dysgalatciae. Den kan gi sykdom, men jeg vet ikke nok her til å si om det kan ha noe med dine symptomer å gjøre. En kan også være bærer av denne, uten at det forårsaker sykdom. Jeg synes du skal spørre legen din om årsaken til at det ikke er aktuelt å tenke på behandling av denne. Jeg sier ikke med dette at jeg tenker at det burde vært gjort, eller at denne kan være en årsak til plagene dine, men jeg synes i det minste at du skal drøfte dette med fastlegen din, for å få en forklaring på dette.


Håper at mine innspill kan være til hjelp for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-