Skorper i nesen, tett av "buser": Råd.

Spørsmål

Hei.
Sliter med at nesen er konstant nesten tett. Klarer fint å puste med nesen, men veldig tett. Inne i nesen er det skorper, gule klissete "buser" nesten som lim, det er også litt snue, men den er normal.
Jeg har allergi mot gresspollen som jeg vet om, men den slår kun ut et par uker i året, men dette har jeg hatt daglig ihvertfall et par år. Husker ikke når det kom. Det gjør vondt når jeg typisk holder meg for nesen, altså klyper nesen.
Nevnet dette i en bisetning til min fastlege, han sa vi eventuelt kunne ta ct av hodet, men jeg har hørt jeg da må få en sprøyte med kontrastvæske. Og jeg er livredd sprøyter, det er det som gjør jeg har valgt å ikke gjøre noe med dette. Har du et tips til hva dette kan skyldes, og må jeg i så fall gjøre meg psykisk klar for gjerne tester i form av nåler, inngrep osv?
Går på angstmedisin til vanlig, esciomenpran tror jeg de heter..

Svar

Hei.

Det var da et heller pussig forslag fra din lege, dette med CT. Legen tenker kanskje på kroniske bihulebetennelser osv, men det er virkelig ikke nødvendig å begynne i den enden for å hjelpe deg. Det er jo forøvrig slett ikke sikkert at det har noe som helst med bihuler å gjøre, så et CT kan være et skudd i blinde og en unødvendig undersøkelse i verste fall.

Jeg ville gjort dette mye enklere:
Kjøp på apoteket et "neseskylle-horn" eller neseskylle-flaske, en liten innretning som du har fysiologisk saltvann i. Det brukes på den måten at du står over vasken, setter det opp mot nesen, suger inn vannet med nesen, og lar det strømme ut via munnen. Slik "spyler" du ren nesen for skorper osv, og i tillegg fukter du slimhinnene så ikke de blir så tørre. Det kan du gjøre minst en gang om dagen.
Og i tillegg bør du kjøpe nesespray med rent saltvann, også på apotek, og bruke det ganske så ofte. Det fukter neseslimhinnene og motvirker skorper osv.

Jeg ville tro at dette ville hjelpe deg riktig godt. Gjør det ikke det, så bør legen din undersøke deg inni nesen med å kikke inn, for å se etter polypper, skjevheter eller annet, evt henvise deg til en ØNH-lege for videre vurderinger. Men å begynne med CT-bilde i en slik problemstilling som dette, må være feil ende å begynne i, slik jeg ser det.

Så legg fra deg enhver bekymring om nåler og inngrep og hva det måtte være. Dette løser du greit på enklere måter, jfr over.
Hvis du røyker, bør du såklart slutte, for det forverrer slike plager.

Håper og tror rådene er til nytte for deg, lykke til!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Sveinung Haaland
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-