Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

skade mot ganen

Spørsmål

Hei!

Jeg har et spørsmål om ganen som jeg ikke klarer å finne svar på.
Jeg kom til skade for å trykke opp mot ganen veldig hardt med tungen, og jeg er overbevist om at jeg åpnet opp noe der eller trykket noe inn. Er det faktisk mulig? Jeg kjenner både med tunga og med fingeren at det er et stort hulrom der nå, noe jeg mener det ikke var før. Ganen var også ganske øm og vond i et par dager etter det, og jeg var redd for at det skulle åpne seg videre som en port opp til nesa eller noe sånt.
Ganen har i hvert fall føltes veldig annerledes ut etter det. Tungen har en tendens til å "suge seg fast", spesielt under svelging. Videre er den naturlige hvilemåten for tungen veldig påvirket, og gjesping, svelding, tygging, pusting, etc føles også litt annerledes. I tillegg kan mat finne på å sette seg litt fast slik at man må hjelpe til med tungen eller svelge flere ganger.
Jeg vedlegger et bilde av hvordan det ser ut nå. Jeg har desverre ikke noe bilde av hvordan det så ut før.
Lurer altså om dette er et kjent problem, og om det eventuelt er noe som kan gjøres.

Svar

Hei! Det er ikke noe kjent problem. Ganen deles inn i den bløte og harde ganen. Under fosterutviklingen lukkes denne ved at den vokser sammen. Man kan ha mer eller mindre defekt i denne, ifr leppe/ganespalte. Jeg tviler sterkt på at du har pådratt deg en åpning i ganen. Mest sannsynlig har det blitt en hevelse som kjennes bløt. For å få konstatert dette bør fastlegen undersøke deg.