Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sick Sinus Syndrome?

Spørsmål

Hei, Jeg har de siste par årene sett at ansiktet mitt har forandret seg gradvis, spesielt det ene øyet blir stadig mer innsunket. Forandringene begynte så smått etter at jeg fødte mitt første barn. Noen har sagt at det usymmetriske nok kommer av at det ene øyelokket mitt har begynt å henge - men det er tvert i mot - øyelokket mitt blir stadig mer synlig og øyet ligger nå veldig dypt. Jeg har vært plaget med nummenhet på samme side, denne kommer og går helt vilkårlig. Det kjennes ut som om når bedøvelsen går ut etter et tannlegebesøk. Jeg var sykmeldt en ukes tid i fjor høst da jeg plutselig fikk slørete syn og det var i forbindelse med dette nummenheten opptrådte første gang. Synet har vært helt fint siden, det varte kun et par dager og jeg ble sjekket på MR uten at noe galt ble funnet. Samtidig har jeg tidvis litt smerter i kinnbenet på venstre side. Dette koblet jeg til en tann jeg hadde vondt i, men tanna er reparert mens smerter i kinnben og nummenheten kommer fortsatt. Jeg kom over utenlandske artikler om noe som kaltes "silent sinus syndrome" og følte at bildene av disse pasientene var "spot on". Jeg har skjev neseskillevegg og nesa skjener mot det mest "normale" øyet, mens det andre øyet har trukket seg innover. Jeg er litt skeptisk til å oppsøke legen min, og er redd for at hun vil tenke det er overfladisk å bry seg om at ansiktet blir mer og mer usymmetrisk, eller ikke ta meg alvorlig når jeg vil finne ut om problemet kan komme fra bihulene. Vil det være mer hensiktsmessig å dra rett til en plastisk kirurg for å be om hjelp ang asymmetrien? Og hvis det ikke er noe farlig og kun moderate smerter, vil man i det hele tatt gjøre noe med det? Jeg er over middels redd for å bli oppfattet som hysterisk hypokonder og venter heller på at "vondter" skal gå over av seg selv enn å gå til lege. Vedlegger noen bilder av meg selv før forandringene kom, i tillegg til bilder av meg selv i dag.

Kvinne 38
Svar

Hei.


På fotografiene du har vedlagt, mener jeg at jeg ser det du beskriver. Jeg har ikke hørt om "sick sinus syndrome" tidligere, men har lest litt om det nå, og sett på bilder av det. Det er også rapportert oppstått etter graviditet i noen tilfeller. Det kommer meget kort fortalt av av det tynne beinet mellom nedre del av øyehulen og bihulen inni kinnet (maxillar sinus) enten kollapser eller siger nedover, f.eks. grunnet undertrykk i bihulen, men tilstanden er ikke fullstendig forstått. 

Det er særdeles sjeldent, men også sjeldne ting oppstår, og jeg synes egentlig at det ikke er aldeles utenkelig at dette kan være forklaringen i ditt tilfelle. Jeg har forøvrig ingen andre mulige forklaringer på det du beskriver her.

Derfor synes jeg du skal gå til fastlegen din, ta med deg "før-etter"-bilder slik du har vedlagt her, og forklare situasjonen. Det gjør ikke noe med å ta med en artikkel heller, for jeg er rimelig sikker på at de fleste fastleger ikke har hørt om dette.

Den videre eventuelle utredning vil da isåfall foregå v/ønh-lege, samt bildediagnostikk (MR eller CT).

Du skriver at du er redd for å bli oppfattet som en hypokonder. Det trenger du ikke å være, for du fremstår slett ikke som noen hypokonder, du bare beskriver noe du ser, og som du ønsker klarhet i. Legen din vil derfor garantert ikke oppfatte deg som noen hypokonder.

Håper at mitt svar og min peptalk kan være til hjelp, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-