Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sialadenosis (ikke-inflammatorisk hevelse) av ørespyttkjertlene

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvnne på 63år som har levd med en plage i over 30 år, uten å ha fått diagnose eller hjelp. Håper du kan hjelpe. Det begynte med smerte og hovenhet i høyre ørespyttkjertel. Når jeg trykket på den, kom det ut lange seige tråder (spytt?) Noen ganger er jeg så hoven at det klør og smerter og dette kan vare halve dagen. Jeg kan dra ut lange tråder, og da gir det seg litt. De siste 12 årene har jeg fått det samme på venstre side. Dette skjer selv om jeg ikke har spist, men oppstår helst etter et måltid. Dette er svært plagsomt, ser ut som jeg har kusma!

Kvinne 63
Svar

Hei

Basert på din sykehistorie, så kan det tenkes at du at du lider av noe som kalles "sialadenosis". Det må sies at dette forekommer svært sjeldent. Det er en kronisk tilstand som fører til hevelse i enten den ene eller begge ørespyttkjertlene. Det kan også forekomme i andre spyttkjertler, men enda sjeldnere.

Årsaken til dette er fortsatt ukjent, men det virker å ha en sammenheng med nervene som er koblet opp mot spyttkjertlene.

Det er i mange tilfeller assosiert med underernæring, fedme, sukkersyke, alkoholisme, leversykdom, spiseforstyrrelse eller enkelte medikamenter, men i mange tilfeller finner en ingen sammenheng.

Man har fortsatt ikke funnet noen medikamentell behandling som kurerer dette. Kirurgisk behandling kan hjelpe, men det er ikke å anbefale før ørespyttkjertlene enten er svært kosmetisk skjemmende eller smertefulle.

Dette er en tilstand som kan diagnostiseres med vevsprøve fra ørespyttkjertelen, men først må man utelukke andre årsaker til hovne ørespyttkjertler.

Det er ikke sikkert at det er dette du lider av, så jeg anbefaler deg å få dette utredet/vurdert på nytt. 

Lykke til og god bedring!


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-