Serøst otitt

Spørsmål

Hei!

For 1 uke siden fikk jeg plutselig en kveld problemer med å utligne trykket i det venstre øret. Jeg gjør av vane jevnlig Vasalvas manøver og oppdaget at jeg plutselig ikke fikk ut dotten av det ene øret. Lot døgnet passere før jeg opplevde en forverring av trykk og smerte dagen etter som gjorde at jeg oppsøkte legevakt. Ble kikket på i 1 minutt, og sendt hjem med 1 pakke Rinexin 50mg og en 10-dagers kur med apocillin dersom jeg skulle få feber. Fikk feber samme natt og startet derfor kuren. Nå, 1 uke etter, er det fremdeles tett i øret og jeg besøkte ØNH-lege som kikket i øret. Han kunne konstantere et friskt høyreøre men et venstreøre med ikke-bakteriell væske og luftbobler. Helt rolig, sa han at dette var et godt tegn (synlige luftbobler) og at jeg kunne forvente å bli frisk iløpet av 1-2 uker. Jeg hører nå ved stillesitting min egen puls og dersom jeg gjør Vasalvas manøver, knitrer og surkler det en del. Jeg har til tider noe sting og smerter i området, tar derfor smertestillende etter behov. Skal ta anitibiotika kuren helt ut, og tar fremdeles Rinexin, selv om jeg er usikker på effekten av denne. Jeg får ingen særlige bivirkninger av Rinexin så det gjør meg ikke noe å ta det. Veksler mellom 3 ulike nesesprayer dersom det tetter seg, særlig om kvelden.

Det jeg reagerer på er at jeg forut for dette, aldri i hele mitt liv har hatt hverken ørebetennelse eller væske i mellomøret. Jeg hadde heller ingen luftveisinnfeksjon i forkant, noe som får meg til å stusse. Jeg ble dog vært svært forkjølet med hoste, gul/grønn mucus og sår hals rett etter at dette inntraff. Dette er nå noe bedre og jeg er feberfri. Er det noe som taler for at dette er noe annet enn en tett øretrompet pga forkjølelse? Og burde ØNH ha tittet i hals/nesesvelg for å utelukke andre tilstander?

Tar også gjerne imot tips som gjør at øret "tørker" opp raskere. Jeg er hørselshemmet og er svært redd for den hørselen jeg har igjen og hva diverse komplikasjoner kan medføre av dette.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Serøs otitt (væske i mellomøret) kommer av at øretrompeten ikke ventilerer skikkelig, og er vanlig ved øvre virale luftveisinfeksjoner. Tilstanden gir dottfornemmelse, varierende grader av surkling og spraking i øret, og tidvis smerter. Det er som regel ikke grunnlag for behandling med antibiotika fordi det ikke dreier seg om noen bakteriell sykdom. Høyt hodeleie til natten vil ofte lindre fordi trykket omkring øretrompeten blir mindre. Dersom man er besværet i over tre måneder så hender det at man stikker hull på trommehinnen for å drenere væske, og titter inn med et skop der øretrompeten starter baktil i nesen, men over åtti prosent blir bedre innen 6-8 uker. Det tar litt tid, men naturen ordner stort sett opp i slike tilstander. Det finnes ikke noen midler som raskere kan tørke ut øret, men noen kan ha litt effekt på kortison (prednisolon) i tablettsform, gjerne 20-40 mg daglig i en ukes tid, dette kan du evt snakke med legen din om. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-