Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Second opinion etter operasjon for kronisk bihulebetennelse

Spørsmål

Hei! Jeg har i 4 år vært preget av kronisk bihulebetennelse, men det tok 2 år før jeg begynte å finne ut hva det var. Siden lungene ble omfattet av plagene fikk jeg utført spirometri, CT-scanninger og konsultasjoner hos forskjellige lungespesialister, uten andre funn enn litt astma, noe jeg har hatt siden barndommen. Jeg brukte Prednisolon og alle typer allergi- og astmamedisiner, inkludert Inuxair, Acarisax, Montelukast og Dymista lenge uten virkning. I tillegg ble det installert luftrensere i hele huset, og gardiner og matter ble kastet ut, daglige skyllinger med saltvann og så videre, og jeg sluttet i jobben. Til sist bestilte jeg time på egen hånd hos ØNH-spesialist fordi fastlegen ikke trodde på meg. ØNH-legen konstaterte med en gang at det var klare tegn til kronisk bihulebetennelse og jeg ble operert ganske raskt. Nå er det gått et år og tilstanden er ikke tilfredsstillende. Før operasjon var tilstanden preget av slapphet og feberfølelse, i tillegg til trykk bak øynene og i ansiktet, voldsom slimproduksjon som kom ned i hals og bryst med hoste og tung pust som resultat. Nå et år etter operasjonen er allmentilstanden heldigvis mye bedre og jeg kan for første gang puste lett gjennom nesen. Imidlertid er trykket i ansiktet og bak øynene ikke bedre og slimproduksjonen er som før. Jeg hoster uavlatelig opp tykt grønt og gult slim og har store problemer med å sove på grunn av dette, og jeg har dårlig ånde og øresus. Det føles fortsatt som en betennelse i kroppen og ØNH-legen har forklart at det dreier seg om en autoimmun tilstand og at bihulene må venne seg til at det nå er luftgjennomstrømming. Det er ikke forsøkt antibiotika eller soppmedisin men jeg har hørt noen anbefale Amphotericin B. Jeg skal bruke Flutide nasal 1 mg i ett år til, men det ser ikke ut til å hjelpe. Kronisk bihulebetennelse har påvirket livskvaliteten i stor grad med tap av arbeid og inntekt, nattesøvn, sexliv, sosialt liv, trening osv. Har dere noen tips? Hva er nyeste kunnskap?

Mann 65
Svar

Hei.


Det du ber om her, og som jeg støtter deg i, er det som kalles en second opinion. 

Jeg er imidlertid ikke ØNH-lege, og vi har heller ikke ØNH-lege på Lommelegen for tiden, dessverre. Dette er utvilsomt en problemstilling som en ØNH-lege bør vurdere for deg, og derfor blir min konklusjon og råd at du bør tilbake til en slik spesialistvurdering nå. Gå gjerne til en annen ØNH-lege, for en second opinion. Da må du ta med komplett journal fra fastlege, inklusiv alle epikriser og vurderinger fra ØNH-legen du har vært hos, for at den nye legen skal få så grundig vurderingsgrunnlag som mulig. Spesielt viktig med en ny vurdering er det nå, siden du tross alt har gjennomgått en operasjon som man formodet ville hjelpe deg, men som ikke ga det ønskede resultat, -så langt. Imidlertid har din spesialist sagt at bihulene må venne seg til en endret luftgjennomstrømming, og du skal bruke Flutide i et år. Det er fullt mulig at det er det beste rådet i din situasjon, og ihvertfall har jeg ingen holdepunkter for at det ikke skal kunne være korrekt. 

Så gjør det, men i påvente kan du jo få en annen spesialists vurderinger av din situasjon, slik du er ute etter her. Amphotericin er en medisin mot sopp, og jeg ser ikke for meg at det er noe som skal forsøkes i blinde, uten å vite at det er sopp man behandler.

Et eventuelt CT-bilde av bihulene kan også tenkes å være aktuelt i din situasjon, spesielt om det er tatt før operasjonen, slik at en kan se etter endringer.

Jeg beklager at jeg ikke kan gi deg en ØNH-faglig vurdering her, men det forklares altså med at jeg ikke er ØNH-lege.

Håper imidlertid at du finner ting av nytte i svaret og rådene uansett, og at det blir bedre etterhvert. Lykke til.