Sårhet i halsen

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 53 år som har hatt en lei irritasjon i halsen siden august i år. Det utviklet seg etter hvert til hovne lymfeknuter på halsen og jeg følte at stemmen ble hes, selv om de jeg snakket med ikke kunne høre dette. Fastlegen min tok blodprøver som viste at alt var ok, men likevel ble jeg henvist til en øre, nese- og halsspesialist, som heller ikke fant noe galt. Han kikket ned i halsen min med scoop og påstod at jeg ikke var unormalt rød eller at lymfeknutene var særlig hovne. Men halsen min var etter egen oppfatning både rød og lymfeknutene hovne, da jeg fortsatt hadde vondt på halsen under kjeven. Spesialisten påstod at jeg hadde tegn på Faryngitt, siden jeg jobbet i barnehage og at jeg måtte slutte å kremte, da dette ville skape en ond sirkel. Den eneste hjelpen han ga meg var resept på syrehemmer Nexium, som han mente kunne være årsaken, i tillegg til at han ba meg slutte å kremte. Men jeg har aldri vært plaget med magen - ei heller kremting og således var jeg like langt. Nå har det gått nok en måned og situasjonen har bare forverret seg. Halsen og svelget er så rødt som det aldri har vært, lymfeknutene er vonde og hovne og jeg har i tillegg fått en klump i halsgropen som kjennes ut som om jeg kan svelge den, men at den oppstår på samme sted umiddelbart like etter. Jeg er redd for kreft og vet ikke hva jeg skal gjøre? Var hos fastlegen i forrige uke, men ble avspist med at alt var bra, så lenge spesialisten ikke fant noe - altså ikke noe å bry seg om. Fastlegen konstaterte dette uten en gang å se ned i halsen min eller kjenne på lymfeknutene. Men jeg føler jo tydelig at noe er galt og derfor vet jeg snart ikke min arme råd, da jeg føler at jeg ikke blir tatt på alvor. Jeg har under hele perioden fra august og fram til nå ikke vært slapp eller hatt feber, nattesvette, vondt i øret, blod fra halsen eller vekttap, bare så det er sagt, men jeg føler likevel at noe er helt fundamentalt galt med halsen min.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei! Ja du har hatt plagene lenge og jeg forstår at det er frustrerende å gå rundt med dette uten å finne en årsak. Det er også uvanlig at en infeksjon i svelgregionen skal vare såpass lenge med hovne lymfeknuter. Ble det tatt noen andre dyrkningsprøver enn streptest? Sopp? Har lymfeknutene vokst i størrelse? Er de ømme når du kjenner på dem? Er de lett bevegelige i forhold til huden over? En bør vurdere om vevsprøve av lymfeknutene er aktuelt. I tillegg bør det taes blodprøver for å se om det er noen antydning til infeksjon eller avvik i hvite bloceller, blodprosent osv. Dersom du ikke føler det er noen hjelp hos din fastlege er det mulig å oppsøke privat helsesenter som kan gjøre en "second opinion"
Det er ikke så godt å si hva som er årsaken til dette. Kreft er mindre sannsynlig da du har hatt plagene såpass lenge og utviklingen av symptomene har vært langsomt. En form for betennelsestilstand er det nok, men om det skyldes infeksjon eller annen betennelse er vanskelig å si.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-