Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sår tunge

Spørsmål

Hei. har nå vært plaget med diffuse plager i tunga og i munnen generelt. Det startet for 4-5 uker siden med at jeg begynte å ta magnesium tyggetabletter pga muskelrykninger. Idet jeg tok 2 stk av disse magnesium tablettene fikk jeg veldig vondt i tunga relativt kjapt,disse tablettene var ekstremt sure også. Dro til legen 2 dager etterpå da jeg fortsatt hadde vondt. Hun tok prøve av tunga for å sjekke etter sopp. Men det hadde jeg ikke,alt var normalt. Så hun mente at jeg kansje hadde hatt en allergisk reaksjon på noen av innholdstoffene,slik som sitrus blant annet. Plagene ble litt mindre den neste uken,før de plutselig blusset opp og ble verre for 1 1/2 uke siden. Legen ser ikke ut til å forstå hva problemene skyldes og ta det alvorlig nok. Det oppleves som sårt i tunga noen ganger,og andre ganger virker det som den er anspent i tunga/vondt. Og det veksler fra dag til dag hvor på tunga det er vondt. Det kan vel ikke være noe allergisk reaksjon lenger nå når jeg har hatt det slik i 4 uker? Og det virker å bli verre. Aner ikke hva jeg skal gjøre eller si til legen for å finne ut av dette. Har noen ganger føltes ut som jeg har hatt en liten kul på siden av tunga som også gjør vondt. Hun har sendt henvisning til nevrolog og i tillegg MR av hodet,siden jeg plaget med muskelrykninger like før at tunge problemet startet.Men usikker på om dette vil gi meg noe svar på tunge problematikken,Det skal også nevnes at jeg har IBS(irritabel tarm) og lavt stoffskifte. Og har nylig (5 uker siden) justert ned på dosen på levaxin som jeg bruker mot lavt stoffskiftet. Prøve svarene ser relativt bra ut nå,det eneste som virkelig har vært for høyt er ferritin,over flere år har den ligget på 300-400. Uten at legen vil gjøre noe med det. Jeg sliter og en del med muskulaturen generelt i kroppen,og går titt og ofte til fysioterapi. Hva tenker du jeg bør gjøre for å finne ut dette med tunga og eventuelt muskelrykningene? Kan det ha sammenheng med stoffskiftet eller IBS?

Mann 37
Svar

Hei

Sår tunge like etter inntak av Magnesiumtabletter kan skyldes tilleggstoffer i tablettene som forårsaker en lokal reaksjon pga irritasjon evt. en allergisk reaksjon. I og med at plagene har kommet tilbake, og jeg regner med at du har sluttet med Magnesiumtablettene, så er en allergisk reaksjon lite sannsynlig. 

Lavt stoffskifte kan gi plager relatert til tungen, men etter det jeg forstår, så har du nylig tatt stoffskifteprøver som var normale. IBS er såvidt jeg vet ikke spesifikt relatert til sviende og hoven tunge, men heller diare/forstoppelse og plager relatert til defekasjon. 

Lett forhøyet nivå av Ferritin i blodet er ikke entydig med at det er en underliggende sykdom, så jeg ville ikke ha tilllagt det noen særlig betydning ifm de plagene du beskriver.

Du sier at du er plaget med sure oppstøt og bruker 10mg Nexium daglig. Dette er en lav dose for en voksen mann. Det er kjent at sure oppstøt kan gi plager i munnhule/svelg/halssvelg, så jeg tenker at du kan forsøke å doble dosen Nexium til 20mg i en periode, for å se om sure oppstøt kan være en del av problemet.

Det finnes også noe som heter "brennende munn syndrom", dette er brennende/sviende smerter i munnhule eller på tungen uten at en finner en bakenforliggende årsak. Et av de diagnostiske kriteriene er derimot at en har hatt det i mer enn 3 måneder, så her er det for tidlig å konkludere.

Vanligvis er sviende/brennende tunge forbigående. Det du selv kan gjøre i et forsøk på å lindre plagene er god munnhygiene med pussing av tenner morgen og kveld, gjerne bruk fluorskylling. Skylle munnen etter måltid. Unngå veldig krydret mat og lignende, som kan forverre ubehaget. Evt. forsøke Aftamed eller Aloclair som du får reseptfritt på apoteket.

Når det gjelder muskelrykningene, så ville jeg gjort som din fastlege og henvist deg til nevrolog.

Ønsker deg god bedring!