Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sår tunge og tap av smakssans i to uker.

Spørsmål

Hei, Jeg svir på tunga og har gjort dette i noen uker. Det er akkurat som når du har drukket varm væske og brent deg skikkelig. Nesten ikke smak, og det mest komfortable å spise er youghurt... Jeg er ikke forkjølt. Kan du hjelpe meg ? Eventuelt gi meg råd til noe som kan hjelpe ?

Kvinne 47
Svar

Hei.


Jeg har sett på bildet av tungen din som du vedla, og det ser vel heller normalt ut, dog med forbehold om at det er ute av fokus og uskarpt, så ingenting sikkert kan sies ut fra det.

Jeg tenker at du kan få fastlegen din til å sjekke om det kan være sopp, noe som ikke er helt uvanlig, for er det det, så finnes det en soppdrepende mikstur du kan bruke. 

Du skriver videre at du ikke er forkjølet, men når vi nå har fått dette Covid-19 viruset, så er det naturlig å tenke på det, selv uten forkjølelsessymptomer. Tap av smakssans er jo ett av kjennetegnene ved Covid-19 infeksjon, og i tillegg vet vi at mange kan få Covid-19 infeksjon svært lett eller uten symptomer i det hele tatt. Derfor er det en teoretisk mulighet for at det kan være en forklaring. Ta det opp med legen din samtidig, med tanke på en eventuell test. Det vil jo ikke få noen konsekvenser i forhold til behandling av deg, siden du ikke er syk, men det har betydning med tanke på hvordan du bør forholde deg til dine omgivelser om det skulle vise seg at du er smittebærende med Covid-19 pr idag.

Hadde du hatt det i mye lengre tid enn de to ukene du her forteller om, kunne Covid-19 være utelukket, men at det kun har vart i to uker gjør at dette teoretisk sett kan være en forklaring.

Videre finnes det en tilstand som heter burning mouth syndrome, som gir sår tunge. Vi vet ikke hva den skyldes, og det finnes ingen behandling. Det finnes heller ingen tester som kan påvise eller utelukke den, og diagnosen kan derfor kun stilles etter at alle andre mulige forklaringer på sår tunge har blitt utelukket.

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-