Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sår hals og verk ut mot ørene

Spørsmål

Hei. Jeg har i et par måneder hatt sår hals med verk ut i ørene. Har veldig tørr hals og munn og ekstremt vond smak i munnen/dårlig ånde. Sliter også med avføringen og føler at jeg ikke får tømt meg helt. Disse plagene blir verre for hver dag som går. Var til gastroskopi for et år siden og hos øre,nese,hals lege for en måned siden. De finner ikke noe galt annet enn litt irritasjon rundt spiserørsåpning. Siden jeg også har slitt med smerter i ledd, fingrer og tær så fikk jeg diagnosen fibromyalgi. Jeg tror alikevel ikke at det er årsaken til alle mine hals og øreplager. Har det siste året stort sett spist glutenfritt. Følte at det hjalp meg i en periode men ikke nå lenger. Er redd for at dette kan være symptomer på noe mer alvorlig som kreft? Var også en røyker i 30 år. Siden plagene bare blir verre, så begynner jeg å bli litt redd. Føler at legen ikke tar meg seriøst og at hun var mest opptatt av å sette en fibromyalgidiagnose. Men er disse plagene symptomer på fibromyalgi? Hvis ikke så lurer jeg på om du kan gi meg noe svar. Hva kan disse plagene være symptomer på? Det er tatt prøver av meg og det var ikke virusinfeksjon som var årsaken. Det gjør ikke vondt når jeg svelger, men det er konstant sårt bak strupehodet/øverst i spiserøret. Prøver å tenke nøye over hva jeg spiser og drikker men kan ikke si at jeg har blitt så mye klokere av det. Går også en lang tur hver dag for å holde meg litt aktiv. Har i tre uker brukt medisin mot refluks, men dette hjelper ikke. Er det noen undersøkelser du råder meg til å ta? Disse plagene begynner virkelig å gå utover livskvaliteten. På forhånd takk.

Kvinne 48
Svar

Hei.


Du er en 48 år gammel kvinne, som tidligere har fått diagnosen fibromyalgi, og nå har du i et par måneder vært plaget med sårhet i halsen og ut i ørene. Da var det helt riktig å bli undersøkt av en ØNH-lege, for om dette hadde skyldtes sykdom i hals/svelg/ører, så er det enhver grunn til å tenke at nettopp en ØNH-spesialist ville ha funnet tegn til slik sykdom. Du tenker nå på kreft, men det trenger du ikke å gjøre siden du har vært undersøkt av en ØNH-spesialist for kun en mnd siden. Hadde det vært det, så ville spesialisten ha funnet tegn til dette eller sett det. Derfor kan du legge fra deg den bekymringen.


Videre så ser jeg at du bruker syredempende medisin mot reflux. Det er nok i utgangsgpunktet en god ide, for slike plager som du beskriver, kan skyldes reflux. Men når du har brukt dette i tre uker uten at det hjelper, så taler det i noen grad i retning av at det kanskje ikke har med reflux å gjøre, -dog uten at det beviser noe. Det kan for eksempel være at det du har reflux, men at medisinen du bruker ikke er den rette, og at du må prøve en annen, eller kanskje en høyere dose. Det ville jeg ha diskutert med legen din. Da kan dere også diskutere om hvorvidt du bør få utført en gastroskopi. 


En helt annen mulighet er at du har hatt flere virusinfeksjoner i halsen etterhverandre, slik at det kjennes ut som en sammenhengende sykdomsepisode. Du skriver at du er testet for virusinfeksjoner og at en har funnet ut at det er det ikke. Men slike generelle tester for virusinfeksjoner generelt, finnes ikke. En kan sjekke om man har virus A, B eller C, men om en ikke har det, finnes det et ubegrenset antall andre virus en kan ha, og slike infeksjoner står jo generelt i kø nå om høsten.

Du bør for ordens skyld også ta en Covid-19 test i disse dager.


Du spør om fibromyalgi kan gi sårhet i halsen og verk opp mot ørene. Det kan det ikke.


Jeg synes alt i alt at du skal oppsøke fastlege påny og diskutere om du skal øke dosen på syredempende medisin eller bytte til en annen type, diskutere gastroskopi, samt få tatt en Covid-test. Løser ikke noe av dette problemene dine, bør du undersøkes pånytt av en ØNH-lege.


Jeg ønsker deg lykke til og god bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-