Sår hals i to uker

Spørsmål

Hei Gutt på 20 år. Hatt sammenhengende vondt i halsen i snart to uker uten bedring. Smertene er sterkest tidlig på dagen eller sent på kvelden, men dette varierer også noe. Virker som å være i veggen bak drøvelen. Hvertfall øvre delen av svelget. Allmenntilstanden er upåvirket, merker kun smerter i denne delen av munnhulen/svelget. Kjennes også ut som ansamling av slim i området. Har selvfølgelig som de fleste andre søkt om mulige årsaker på nettet og sett flere sider som nevner munnhulekreft som mulig, men sjelden årsak, spesielt i min alder. Jeg røyker ikke, snuser ikke og drikker kun alkohol i forbindelse med sosiale arrangementer. Har ingen problemer med ernæring heller og formen kjennes bra ut. Lurer derfor på hvorfor dette skal vare i to uker, og hva dette eventuelt kan være. Man blir noe bekymret når dette skjer. Skriver denne meldingen pga. lang ventetid på lege hjemme, og har lyst til å oppsøke dette så fort som mulig. Takk for svar!

Mann 20
Svar

Hei.


Du har helt rett i at du ikke trenger å tenke på kreft som mulig årsak til dette. Det er ikke minst pga din unge alder, og også fordi symptomene har vart i så kort tid at det ikke har noen som helst mening i å tenke på noe annet enn infeksjon som årsak til dette. Halsbetennelser er særdeles vanlig, ikke minst om vinteren, dvs noe de fleste av oss får av og til, og det finnes ingen som helst grunn i å tenke på noen annen årsak i ditt tilfelle. Det er ikke noe uvanlig at en halsbetennelse varer i to uker. Det kan også være at du har fått en ny infeksjon før den andre var blitt helt god igjen også, det er vanlig, og da kan det virke som om man er sammenhengende syk lenger enn man "egentlig er". De fleste slike luftveisinfeksjoner skyldes virus. Virussykdommer går over av seg selv, og det finnes ikke kurerende behandling, og antibiotika virker som kjent ikke. Det finnes også bakterielle halsbetennelser, som kan behandles med antibiotika. Har man det, er man ofte heller syk, med nedsatt almentilstand, feber osv, så hvis ikke du har det, tror jeg ikke du trenger å tenke på dette. En annen mulighet er den spesielle virusinfeksjonen mononukleose / "kyssesyken". Det er en sykdom som kan gi veldig vondt i halsen, gjerne over lengre tid enn en vanlig halsesyke, og den gir ofte betydelig trøtthet og slapphet i tillegg. Den kan og skal heller ikke behandles, for den går også alltid over av seg selv, og behandling finnes ikke. Det er en sykdom som tilnærmet alle mennesker gjennomgår en-1-gang, og som man så blir immun for resten av livet. Den er spesielt vanlig i din aldersgruppe. 

Ønsker du å finne ut mer om du kan ha noe av dette, finnes det tester som fastlegen din kan ta, men det er nok strengt tatt ikke noe du nødvendigvis behøver. Jeg hadde nok bare sett dette an, om jeg var deg, for sannsynligheten for at du etterhvert blir helt frisk av dette, er tilnærmet 100% uansett.  Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-