Røyklukt i nesen og konstant rennende nese

Spørsmål

Jeg har det siste året hatt problemer med nesen. Med jevne mellomrom kommer det røyklukt i nesen (sigarett røyklukt) som kan vare i flere dager og opptil 1-2 uker. Som sagt, dette kommer og går uten at jeg hverken er forkjølt eller syk. I tillegg har jeg problemer etter hvert måltid. Da må jeg kremte i 10-15 minutter da det føles ut som jeg har noe i halsen. I tillegg renner nesen min nesten konstant (tyntflytende og blankt), spesielt under og etter måltid, men også ellers. Dette er ikke ekstremt plagsomt men jeg lurer på hva det er og evt om det finnes behandling. Røyklukten er verst da jeg ikke klarer å lukte andre ting (den overgår alle andre lukter). Mvh Kvinne 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det du beskriver kalles parosmi eller såkalt phantosmia (avskyelig lukt uten ytre odørkilde). I tillegg plages du med konstant rennende nese som forverres ved inntak av mat. Den vanligste årsaken til dette er endringer i neseslimhinne/bihuler. Det vanligste er at det oppstor ifm virusinfeksjon eller allergi. Det kan også være forårsaket av såkalt "ikke-allergisk" betennelse av nese-/bihuleslimhinner, hvor endringene i nese-/bihuleslimhinner forekommer uten at en helt sikkert vet årsaken. Basert på din sykehistorie, så kan det tenkes at det dreier seg om såkalt "ikke-allergisk rhinitt". Dette er en "eksklusjonsdiagnose", som betyr at en ikke kan stille diagnosen før andre årsaker er utelukket.

Dersom det ikke er mistanke om annen årsak, så er det vanlig å begynne behandling med allerginesespray (f.eks. Livostin). Ved manglende effekt kan en forsøke nesespray med steroider (f.eks. Nasonex, Avamys, Rhinocort, Flutide). Dersom ingen av delen har effekt kan det forsøkes med en kombinasjon av disse (f.eks. Dymista). Det anbefales også saltvannsskylling i tillegg til nesesprayen. Kommer en ikke i mål med dette kan en forsøke "atrovent-nasal", men dette er en medisin hvor det må søkes om godkjenningsfritak, da medisinen fortsatt ikke er godkjent for bruk i Norge.

Det er altså flere mulige behandlinger for dine plager, men om det er usikkerhet rundt årsaken til dine plager, så kan en vurdering hos ØNH lege være en god plass å starte.

Ønsker deg god bedring!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn