Redd for kreft

Spørsmål

Hei. Skrev til deg for ikke lenge siden ang at jeg var plaget med hodepine og smerter i og bak øynene i to uker. Og at jeg var hos optiker og fikk vite at jeg trengte lesebriller. Nevnte for deg at jeg var redd for hodesvulst, men det var lite sannsynlig som du sa. Nå siste uken har jeg fått mer og mer smerter på høyre siden og høyre øyet(bak liksom) og snev av ubehag ved neseveggen på denne siden-opp mot høyre øyet. Bestilte meg time hos øre-nese-hals spesialist. Hun undersøker bihulene mine med et instrument gjennom nesen. Hun ser at jeg er littegrann hoven i bihulene, men ikke mye. Men ikke noe mer uttalt på høyre side der jeg har vondt. Hun tar en bakterieprøve for å se om jeg evt trenger antibiotika. Hun snakket noe om en mulig bihulebetennelse. Hun nevner at jeg er noe trangere i nesehulen høyre side. Hun vil avvente med å evt gi meg antibiotika til hun får svar på bakterieprøven. Jeg vil få antibiotika hvis det viser bakterievekst, men om det ikke skulle vise deg bakterier så skulle jeg få antibiotika da også. De smertene jeg har bak høyre øyet og området rundt har vært veldig vondt og jeg engster meg fordi det er «halvsidig». Når jeg var hos øre nese hals spes. tok hun også CT av bihulene mine. Jeg er rett og slett redd for at dette er noe farlig. Tenker da på kreft i bihuler eller noe sånt. Leser om bihulebetennelse på nettet og kjenner meg ikke helt igjen da jeg ikke har vært eller er forkjølet.. får ikke spesielt trykk når jeg lener hode ned. syns funnene hos øre ned hals var litt usikkert. Men CT skulle se også på bihulene lenger inn også. Jeg går nå å gruer meg til å få svar på CT. Min frykt er kreft av noe som helst slag. Vet ikke hvor vanlig/uvanlig dette er. Fått kortisonnesespray av øre nese hals legen og kjøpt meg saltvannsspray til å rense bihulene før jeg bruker kortisonsprayen. Skulle prøve dette en stund for å se effekt. PS lesebriller hjelper meg til å se litt klarere og slappe av når jeg leser, men har ingen effekt på de symptomene jeg har nå

Kvinne 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du tenker på kreft, men de faktiske forholdene er at det har en ingen objektiv mistanke om her. Det fremgår av alt av opplysninger du kommer med, både i dette og forrige spørsmål. Nå gruer du deg til svaret på CT, fordi du er redd for kreft. Dette handler altså mer om din frykt for kreft, enn for spørsmål om "mulig kreft". Jeg tenker at i enhver sammenheng i livet, så er det en god tommelfingerregel å si til seg selv "jeg velger å kun forholde meg til det jeg har av fakta til enhver tid". Og her er det jo ingen holdepunkter for kreft, eller mistanke om kreft, ifra de leger som undersøker deg. Det eneste som har med kreft å gjøre her, er dine tanker om kreft, og det er jo noe helt annet enn "mulig kreft". 

Det er fælt å gå rundt å være redd for at en har en uoppdaget kreftsykdom, det kan du sikkert bekrefte nå, men grunnen til at du er redd for kreft, er fordi du ubevisst velger å tenke på det. Vi kan som kjent selv styre hva vi vil tenke på, men ikke hva vi føler, og derfor er det nå viktig at du bevisstgjør deg selv på at du selv kan velge hva du vil tenke på. Lar du være å tenke på kreft, fordi her ikke er noen fakta som tilsier reell kreftmistanke, så blir du mindre bekymret og redd. 

Det er svært mye farlig og dødelig som kan skje oss i livet, hver eneste dag har vi f.eks. muligheten til å bli drept i trafikken. Sjansen for det er mye større enn at du skulle ha kreft nå. Men du og jeg velger allikevel ikke å tenke på muligheten for å dø i trafikken idag, for det ville gjøre våre dager forferdelige. 


Nå er du under behandling hos en spesialist, og da tenker jeg at det i utgangspunktet er fornuftig å tenke at vedkommende faktisk kan dette, inklusiv det å finne ut om der er mistanke om kreft eller ikke. Og du har fått foreslått en behandling, som spesialisten mener kan hjelpe deg. Da ville jeg prøvd dette, og se om det hjelper. Og bestemme deg for at du sier til deg selv "Jeg velger kun å forholde meg til det jeg har av fakta til enhver tid".

Husk også at ØNH-spesialisten du har vært hos, har større kompetanse og erfaring enn det du har, på å stille riktige diagnoser og å avkrefte muligheter for kreft, så det vil være et taktisk godt valg av deg, å velge å stole på legen her, enn på din egne analyser og tolkninger. Det er vesentlig større sjanse for at legespesialisten har rett, enn at du har det, det er du sikkert enig i.


Jeg ser også at du leser om symptomer på nettet. Det bør du innføre umiddelbart totalforbud mot, for deg selv. For som du selv ser, bidrar det IKKE til at noen rett diagnose blir stilt, for det står ingenting om DEG på nettet, det står bare generell informasjon der. Og videre erfarer du at slik lesing fører til økte tanker om kreft, noe de fleste som googler symptomer også kan bekrefte. Så du har ingenting igjen for dette, du kommer ikke nærmere noen løsning på problemet ditt, men du får med sikkerhet økt kreftfrykt.


Jeg håper at mine innspill og råd her kan være til nytte for deg. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn