Pusspropper i mandlene

Spørsmål

Hei.
Jeg har de siste 5-6 månedene hatt vond smak og dårlig ånde fra munnen.
Her om dagen studerte jeg min egen hals og der så jeg små gule prikker langt bak i svelget.
Jeg tok tannbørsten og trykket på dem, og til min store forferdelse trykket jeg ut lange ovale gule propper.
Jeg lurer på om dette kan ha noe med den vonde smaken og den dårlige ånden i munnen?
Jeg hadde for ett år siden en streptokokk infeksjon i halsen (var hos lege men han tok ingen prøve,vet ikke om han bare antok det?).
Fikk det under en tur til Brasil, ca 3-4 dager etter at jeg kom ned kjente jeg at det begynte, dette ble bare verre, så når jeg kom hjem ca 8 dager senere var det blitt veldig vondt i halsen, hadde også problemer med å åpne munnen helt.
Jeg fikk en kur med penicillin og det gikk over etter kun et par dager, men det gikk litt lenger før jeg kunne gape helt uten å kjenne noe.
Jeg lurer derfor om jeg fortsatt kan ha noen hissige streptokokker i kroppen og at dette forårsaker de gule proppene.
Jeg får forresten dårligere ånde hvis jeg drikker alkohol, vet ikke om det kan vere forde alkoholen løser opp disse proppene.
Jeg føler også at det kommer fra lenger ned en det jeg kan se, 3-4 cm på nedsiden av drøvlen, jeg kan nemlig av og til kjenne en og annen som "popper" ut nede i halsen, har også klart å hoste(kremte)dem opp. Doktoren sa foresten til meg den gangen at det var et synlig belegg på "mandlene", vet ikke om de har noe med saken å gjøre.
Jeg har lest litt på sidene deres, og jeg får jo nesten angst når jeg ser at mange av symptomene jeg hadde stemmer overens med blant annet HIV.
Håper du kan svare på spørsmålene hilsen en bekymret 27 åring!!

Relevante sykdommer/medisiner: Halsproblemer

Mann, 27 år

Svar

Hei !

Det høres ihvertfall ganske sannsynlig ut at du kan ha hatt en streptokokkinfeksjon i halsen din, når du var så dårlig som du var, bl.a. at du ikke greide å åpne munnen.
Penicillin pleier å kurere dette effektivt, og det fikk du jo. Håper du tok kuren helt ut, 7-10 dager ?
Og du ble jo bedre av penicillinen også sier du.

De gule proppene du ser er ikke uvanlige ting, og der er all grunn til å roe ned panikken for dette.
Forklaring: Mange mennesker har store mandler med såkalte "krypter", det er en slags sprekker og hull ned i overflaten av mandlene. Disse kan komme hvis man f.eks. har hatt mange mandelbetennelser. Det kan forsøvidt godt være at disse kryptene du har, har kommet etter den kraftige halsbetennelsen.
I disse kryptene kan det samle seg matrester og andre urenheter, som da ligger der og blir brudt ned av spytt og bakterier, til det blir gule propper ut av det. Det er mindre sannsynlig at du har en aktiv infeksjon i mandlene dine nå. Da ville du hatt vondt, og evt vært syk og hatt feber.

Jeg tror nok ganske sikkert at det er disse proppene i mandlene dine som lager dårlig ånde, ihvertfall er de nok medvirkende.

Der er også muligheter for at det kan samle seg lommer av bakterier i mandlene, som så kan blusse opp i stadige halsinfeksjoner, men du har jo ikke hatt dette siden den gangen du hadde halsinfeksjonen din.

I noen tilfeller så er det anbefalt å fjerne slike mandler med dype krypter og tendens til proppsamlinger.
En øre-nese-hals lege vil kunne vurdere det for deg.
Dersom dette er forklaringen på din dårlige ånde, vil du jo effektivt kunne bli kvitt dette problemet med å fjerne mandlene.
Har du forsøkt andre ting mot dårlig ånde ? Munnskyllevann ? Børste tungen regelmessig ? Tanntråd ? (NB NB) Zinkoral sugetabletter ?

Når deg gjelder din frykt for HIV, så er ikke dine symptomer ene og alene noe som ville få en til å mistenke HIV. Hvis du derimot har utsatt deg for smitte, og også av den grunn bekymrer deg for dette, så er det jo kun en fornuftig ting å foreta seg, å ta en test.
Så bekymret som du høres ut, så synes jeg bare du skal få gjort det, så har du en bekymring ute av verden, og det er en god følelse ! :)

Kort oppsummert synes jeg du skal ta en tur til din fastlege og vise legen mandlene dine, og ta opp dette med å bli henvist til en øre-nese-hals lege for å få dem vurdert mhp. evt fjerning. Samtidig kan du jo be om å få tatt en HIV-test.

Lykke til !