Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Problemer med stemmen

Spørsmål

Hei! Jeg er en voksen mann, og opplever daglig store plager med stemma mi. Jeg mistenker at dette har noe å gjøre med strupa mi/ stemmebåndet. Har alltid hatt vansker med å prate i forsamlinger/ steder med høy bakgrunnstøy. Lyden av stemma mi ''forsvinner'', opplever at andre har vanskelig for å høre meg. Stemma mi kan også ''svikte''; som i stemmeskifte, spesielt i stressende/ følelsesladde situasjoner. Dette har ikke noe å gjøre med at jeg snakker lavt eller har motforestillinger/ psykiske hemninger mot å snakke i forsamlinger etc. Disse plagene forstyrrer meg i det daglige livet. Det hender jeg får spørsmål om jeg er syk på grunn av stemmen. Stemmen min har en "vibrering" når jeg snakker, den høres "hes og raspende" ut. I litt større sammenkoster (familiemiddag for eksempel) opplever jeg det som at jeg må "ta ekstra i" bare for at de på andre siden av bordet skal høre meg. Har et godt liv med kone og barn, god jobb etc men disse plagene går mer og mer inn på meg, også psykisk. Jeg ser også at dette forandrer seg i feil retning. Å ikke kunne stole på at stemmen holder, gjør at jeg istedet for å ta ordet i forskjellige situasjoner, heller trekker meg tilbake. Jeg synes at jeg har mer og mer vansker med å snakke enn tidligere. Jeg anstrenger meg mer en alle andre. Kanskje dette har noe å gjøre med at strupehodet forandrer seg med alderen? Da jeg var 14-15 år, da var jeg operert for vannbrokk i en ene testikkelen. Og i min mening, har selve operasjonen, eller årsaken til vannbrokket forårsaket, eller har en sammenheng med, at jeg ikke gått skikkelig gjennom stemmeskifte. At det kan ha skiplet produksjon av testosteron som igjen har en sammenheng med utvikling av strupehodet? Jeg var hos legen med problemet, ca 17år, men da skulle jeg bare vente, det skulle ordne seg, og fikk ingen hjelp videre da. Jeg lurer på hva skal jeg gjøre, hvem kan jeg skal snakke med om dette? Hvor skal jeg begynne for å en utredning for problemet?

Mann 34
Svar

Hei.


Det jeg ihvertfall kan si med sikkerhet her, er at din teori om at operasjonen for vannbrokk har ført til nedsatt testoteronproduksjon, som igjen påvirker strupehodet og stemmen din, ikke stemmer. Det vet vi blant annet ut fra det at personer som får fjernet den ene testikkelen, har normale testoteronverdier og ingen symptomer forbundet med testoteronmangel.


Her dreier det som om en av to muligheter: Sykelige forandringer i hals/strupe, eller uhensiktsmessig stemmebruk, som du eventuelt kan få hjelp av en logoped til å bedre. Jeg tror absolutt mest på sistnevnte forklaring, men for ordens skyld kan du kanskje starte prosessen her med å oppsøke legen din for å diskutere om du for ordens skyld burde vært undersøkt av en ØNH-lege, for å få fastslått at det ikke er noe fysisk galt med hals, strupe og stemmebånd. For når du får gjort dette, så er det nok dette med bruken av stemmen din, som dette handler om, og det er som sagt noe du kan få logopedhjelp for.


Siden dette åpenbart er et stort problem for deg, anbefaler jeg deg å følge rådene mine ovenfor, og jeg ønsker deg lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-