Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Post nasal drip, tinnitus, halsbrann og angst

Spørsmål

Jeg har i ca 3,5 år hatt post nasal nesedrypp med svært tykt slim som ofte tetter nesten og gjør at jeg må snyte meg flere ganger på rad flere ganger om dagen. Jeg har blitt testet for allergier som ikke slo ut på noe. Jeg ble diagnosert med kronisk slimhinnebetennelse og fikk resept på Dymista kortisonspray som jeg har brukt litt av og på siden. Dette har ikke hatt stor effekt. For ca. 9 måneder siden begynte jeg å bli ekstremt trøtt uten grunn etter en god natts søvn, som varte i ca. 1 uke. Etter det begynte jeg å slite med ekstrem angst uten noen faste triggere og oppblåsthet, halsbrann og brennende smerte i magen, som har varte i mange måneder. Etter at angsten ga seg fikk jeg problemer med øresus på ett øre som forandrer seg meget i intensitet i løpet av dagen, men som er der hele tiden på et visst nivå. Jeg ble sjekket for hørselsskader, men hørselen min er det ingenting galt med. Jeg er fortsatt oppblåst til enhver tid, hører alltid en viss piping, og svelger store mengder med tykt slim hver dag. Halsbrann kommer og går i løpet av uka. Jeg har fortsatt problemer med ubegrunnet angst som kommer i ny og ne, men den er ikke like ille som tidligere. I tillegg har jeg også moderate men ofte dundrende smerter i nakken, om det skulle være relevant. Jeg har lest en del om at symptomene kan skyldes nakkeproblemer, sykdommer i magen og jeg har lurt litt på om det kan være lekkasje av hjernevæske. Jeg tok en MRI scan av hodet tilbake i november da jeg var ekstremt trøtt, men den viste ingenting galt. Her vet jeg dog ikke hva de så etter. Jeg har brukt magesyre dempende medisin i en periode, hvor jeg ikke hadde noe magesyre etter det heldigvis, så den vurderer jeg å bruke igjen. Jeg har kommet til det punktet at jeg ikke lenger klarer å være positiv, og jeg begynner å bli svært deprimert. Jeg trenger hjelp så jeg kan få livet mitt tilbake.

Mann 25
Svar

Hei.


Det er svært vanskelig å se for seg sammenhenger mellom halsbrann dine plager fra nese og ører. Jeg tenker at det derfor i utgangspunktet må sees på som separate plager, og diagnostiseres og behandles hver for seg. Når det gjelder dine langvarige plager med "post nasal drip" og tinnitus, så bør du avgjort henvises til en ØNH-lege for nærmere vurdering, spesielt når behandlingsforsøk hittil ikke har hjulpet. Om du har vært til ØNH-lege før, bør du allikevel tilbake til en fornyet vurdering, da dette er en utpreget spesialistoppgave i et så vanskelig tilfelle. Jeg er ikke ØNH-lege, og kan nok ikke bidra med så mye nytt her utover det som har vært forsøkt, annet enn å anbefale deg å bruke Dymista over lang tid sammenhengende, for eksempel et halvt år, og ikke til og fra, slik du har gjort. Det bør avgjort være gjort her.


Hva gjelder halsbrannen din, så høres det fornuftig ut å begynne med syredempende medisin igjen. Skulle det mot formodning ikke virke, så kan det være aktuelt å henvise deg til gastroskopi, noe du tar opp med fastlegen.


Videre har du angst og depresjon, og det er ikke vanskelig å forstå at å gå med uavklarte helseplager over lang tid kan føre til dette. Det finnes det hjelp og behandling for, noe du avgjort både fortjener og trenger. Det får du via fastlegen, så informer fastlegen din om dette. Samtalebehandling v/fastlege og/eller psykolog kan være effektivt, i noen tilfeller vil medisiner være aktuelt. Regelmessig fysisk trening over tid har også vist seg å være like effektivt som medisiner og psykologsamtaler, ved mange tilfeller av angst og depresjon, så siden du er en ung og sterk mann bør du virkelig starte med det, for det er potensielt veldig mye å hente på dette i forhold til psykiske plager.


Jeg håper at mine råd kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til. Informer fastlegen om alt du har fortalt om her, og hold tett kontakt med legen inntil du har fått løst dine problemer. God bedring.